Nebojša Stefanović / Foto: FoNet/MUP

Godišnje se odbace dve trećine prijava Sektora unutrašnje kontrole MUP

Od oko 200 prijava koje godišnje podnese Sektor unutrašnje kontrole protiv pripadnika MUP-a, u proseku samo njih deset dobije svoj epilog na sudu, pokazuju podaci Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).

Istovremeno, godišnje se odbace čak dve trećine krivičnih prijava koje podnese Sektor. Sofija Mandić iz BCBP za “Insajder” navodi da postoji nekoliko mogućih razloga za loše rezultate po podnetim prijavama, ali da o tome može samo da se nagađa: “Od toga da Sektor unutrašnje kontrole podnosi neosnovane krivične prijave samo da bi podigao broj. Razlog može biti i to da te krivične prijave nisu dovoljno obrazložene, odnosno da nema dovoljno materijala i da tužilaštvo nema drugog izbora. Treći razlog bi mogao biti da postoji neka vrsta razumevanja i saradnje odnosno da tužilaštvo štiti izvršioce krivičnih dela, što bi posebno bio problem“, ističe Mandić. Prema Izveštaju o radu Unutrašnje kontrole MUP-a u 2014. nadležnim javnim tužilaštvima podnete su krivične prijave protiv 155 policijskih službenika. Godinu dana kasnije, Sektor je podneo 168 krivičnih prijava protiv 173 policajca. U izveštaju Sektora za 2016. navodi se da su pripadnici policije izvršili 201 krivično delo, a najveći broj je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja, odnosno primanje mita. Najviše krivičnih prijava u prehodnoj godini podneto je protiv pripadnika Saobraćajne policije.

“Insajder” podseća da su se u medijima u prethodnom periodu pojavljivali naslovi poput:  „Velika čistka u policiji – nema zaštićenih“ , „Velika akcija u Čačku – uhapšeno 30 policajaca“, „Uhapšeno 29 pripadnika MUP i devet carinika“. Međutim, ne samo da ne postoje podaci o epilozima ovih hapšenja već i poslednje istraživanje BCBP pokazuje da često najavljivana „dekriminalizacija policije“ ostaje samo na obećanjima.