Robert Fico / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Fico upozorio u UN da Balkan ponovo počinje da gori

Slovački premijer Robert Fico upozorio je u susretu sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom u Njujorku, da Balkan “ponovo počinje da gori”.

“Osećamo, generalni sekretar i ja, da Balkan ponovo počinje da gori. Važno je da se nekim zemljama tog regiona ponudi perspektiva budućnosti u EU, jer će u suprotnom u oblasti ponovo jačati nervoza”, kazao je Fico. On je naglasio i da su Evropi neophodne i jake Ujedinjene nacije, zato što EU nije dovoljno jaka da se angažuje u pojedinim krizama. ” EU u suštini nije ni prisutna u Ukrajini. Nemamo nikakav uticaj na zbivanja u Siriji”, rekao je Fico.

Premijer Slovačke kazao je Guterešu da je Slovačka spremna da podrži konkretne projekte UN u Evropi u migrantskoj krizi, isto kao što podržava razumne projekte EU. A Gutereš je Ficu predstavio novi program pomoći Libiji i Italiji da se migranti zadrže van evropskih granica, a da im se pomogne da se vrate u svoje domovine i da im se tamo poboljšaju uslovi. Kako je rečeno, zemlje Višegradske četvorke (Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka) uložiće  36 miliona evra u fond za Libiju, u saradnji sa Italijom. “Moramo i dalje da realizujemo projekte van EU i da izvučemo problem migracije u te treće zemlje”, rekao je Fico.