Donald Tramp / Foto: FoNet/TV FoNet

SAD objavile novu Strategiju bezbednosti, Rusija je smatra imperijalističkom

Američki predsednik Donald Tramp objavio je novu Nacionalnu strategiju bezbednosti, uz poruku da će SAD slediti doktrinu po kojoj je “Amerika na prvom mestu”.

“Amerika je u igri i Amerika će pobediti”, rekao je Tramp. On je ocenio  da su Kina i Rusija revizionističke sile i konkurenti koji nastoje da ospore moć SAD i umanje američku bezbednost i prosperitet. “Oni (Rusija i Kina) odlučni su u tome da ekonomije učine manje slobodnim i manje pravednim, da im vojske jačaju, kao i da kontrolišu informacije i podatke kako bi vršili represiju nad njihovim društvima i širili uticaj. Ova strategija fokusira se na zaštitu zemlje, uključujući izgradnju zida na južnim američkim granicama i preduzimanje drugih koraka po pitanju imigracije”, kazao je Tramp. Pozvao je na promovisanje prosperiteta SAD, mira i širenje uticaja. Prema njegovim rečima, SAD će sarađivati sa svim zemljama “na način koji uvek štiti naše nacionalne interese”. U strategiji, koja je proizvod višemesečne razmene stavova koju su imali predsednik SAD i njegovi glavni savetnici, ne ponavlja se opis klimatskih promena kao pretnje po američku nacionalnu bezbednost, koji je 2016. izložio tadašnji predsednik Barak Obama. Agencija “Rojters” ističe da je Tramp obećao povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma o klimi ukoliko on ne bude izmenjen. Navodi se da se Tramp u Strategiji zalaže i za zaštitu infrastrukture SAD koja je od kritične važnosti za odbranu od sajber-napada hakera i da je obećao da će “krenuti na zlonamerne sajber-činioce”. “Rojters” podseća da su Kina i Rusija često optuživane za sajber-napade na američke ciljeve, što su ove zemlje negirale. Kako napominje AP, Strategija predviđa tvrđi stav prema Rusiji od onog koji je Tramp javno iznosio, pošto se Rusija optužuje da koristi “subverzivne mere” kako bi oslabila američku i evropske vlade.

A Rusija je novu američku Strategiju označila kao “imperijalističku”, ali je kao pozitivan aspekt tog dokumenta pozdravila spremnost SAD da sarađuju s Rusijom u oblastima od zajedničkog interesa. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva ne može da prihvati stav da je Rusija pretnja po bezbednost SAD. “U Strategiji, naročito u delovima koji se tiču naše zemlje, može se videti imperijalistička priroda tog dokumenta, kao i nespremnost da se odustane od ideje o unipolarnom svetu i prihvati multipolaran svet”, rekao je Peskov.