BIRODI, predstavljanje istraživanja / Foto: FoNet/Medija centar

Vučiću u tri meseca posvećeno 19 sati na glavnim televizijama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je najzastupljeniji u televizijskim prilozima pet televizija sa nacionalnom pokrivenošću i N1, u periodu od avgusta do novembra ove godine, sa – 18 sati, 47 minuta i tri sekunde, pokazalo je istraživanje Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

“To bi, radi slikovitosti, bilo kao da 37 dana svaki dan gledate dnevnik od pola sata u kome bi prisutan bio samo gospodin Vučić”, objasnio je istraživač BIRODI-ja Radule Perović. On je naglasio da je od ukupnog vremena u kojem je Vučić zastupljen, televizija “Pink” predsedniku Srbije posvetila više od 10 sati, što pokazuje, istaknuto je, da je koncepcija te televizije da promoviše Vučića i njegov rad ili ozloglašava njegove političke protivnike. Perović je rekao da je Vučić bio pominjan u pozitivnom kontekstu i da u dnevnicima nema kritičkih opaski o njegovom radu. S druge strane, Vučićevim političkim protivnicima televizija “Pink” posvetila je neuporedivo manje vremena i predstavila ih u drugačijem svetlu. Saši Jankoviću posvećeno je 66 odsto negativnog izveštavanja u 45 minuta, a Draganu Đilasu 84 odsto u samo 20 minuta. “Prosto imate jedan dirigovani haos, zarobljavanje u kojima mediji postaju sredstvo propagande i odmazde”, rekao je direktor programa BIRODI-ja Zoran Gavrilović. Drugoplasirana po broju televizijskih sekundi je premijerka Ana Brnabić koja je ukupno bila na televiziji četiri sata, 47 minuta i 33 sekunde, a zastupljeni su i ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sa po nešto više od dva sata, dok ministra privrede Gorana Kneževića skoro da uopšte nema u medijima, kao ni ministra finansija Dušana Vujovića, koji se pojavio tek kada je bilo reči o donošenju budžeta za 2018. godinu.

Kako je rečeno, istraživanje je sprovedeno od 13. avgusta do 14. novembra, a njime su obuhvaćene televizije “Hepi”, “Pink”, “Prva”, O2 (B92) i Radio-televizija Srbije, kao i N1, a posmatrano je 3.915 priloga u centralnim informativnim emisijama.