Branislav Nedimović / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Nedimović: Laboratorija za kontrolu mleka do početka januara

Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka u Batajnici počeće da radi poslednje nedelje decembra ili prve nedelje januara, najavio je juče ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i dodao da će biti potrebno četiri do pet meseci da laboratorija dobije akreditaciju.

On je kazao da ubuduće neće samo privatne laboratorije kontrolisati kvalitet mleka, već će država kontrolisati prerađivače i akreditovane laboratorije.

Inače, još nakon izbijanja afere “Aflatoksin” najviši funkcioneri Vlade Srbije najavljivali su otvaranje Nacionalne referentne laboratorije za ispitivanje mleka. Tadašnji ministar poljoprivede Dragan Glamočić obećao je krajem 2013. da će to biti učinjeno u prvoj polovini 2014. godine, a Snežana Bogosavljević Bošković, koja ga je nasledila na toj funkciji, nakon godinu dana tvrdila je da “u toku” opremanje laboratorije. Podsetimo, posle početnog negiranja, Ministarstvo poljoprivrede je u februaru 2013. priznalo je da u mleku koje se prodaje na našem tržištu povećana dozvoljena količina aflatoksina, a nekoliko dana kasnije Ministarstvo je taj problem “rešilo” tako što je promenilo Pravilnik o dozvoljenoj količini i podiglo granicu sa 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5. Razlog za povećanja aflatoksina bile su suše u jesen 2012. godine kada je utvrđeno da je nivo te štetne supstance, koji potiče od plesni, porastao u kukuruzu kojim se hrane i krave.