Jerusalim / Foto: Pixabay.com

Veto SAD na rezoluciju o odbacivanju odluke o Jerusalimu

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama (UN) Niki Hejli stavila je juče veto na rezoluciju kojom se zahteva odbacivanje odluke predsednika Donalda Trampa o proglašenju Jerusalima za glavni grad Izraela.

Svih ostalih 14 članica Saveta bezbednosti glasalo je “za” rezoluciju koju je predložio Egipat. Hejli je rekla da je takav ishod glasanja “uvreda” koju SAD neće zaboraviti. A izraelski premijer Benjamin Netanjahu odmah joj je zahvalio na uloženom vetu. “Hvala vam, ambasadorko Hejli. Na Hanuku (jevrejski praznik svetlosti) govorili ste kao Makabejac. Upalili ste sveću istine. Rasterali ste tamu. Pojedinac je pobedio mnoge. Istina je pobedila laži. Hvala vam, predsedniče Tramp”, napisao je Netanjahu na svom Tviteru. Bilo je očekivano da SAD iskoriste pravo veta protiv nacrta rezolucije. U njemu se izražava “duboko žaljenje zbog nedavnih odluka u odnosu na status Jerusalima”, a ne pominje se nijedna zemlja. Takođe, naglašava se da je “konačni status Jerusalima pitanje koje valja razrešiti kroz pregovore u skladu sa relevantnim rezolucijama UN”.  U dokumentu se potvrđuje da “svaka odluka i akcija čiji je smisao da izmeni karakter, status ili demografski sastav svetog grada Jerusalima nema pravni efekat, ništavna je i mora se povući”. U nacrtu se poziv svim zemljama da se uzdrže od osnivanja diplomatskih misija u Jerusalimu.

Inače, Trampovu odluku osudio je veliki deo međunarodne zajednice, a izbili su protesti ne samo na palestinskim teritorijama već i šire, u mnogim muslimanskim zemljama. Podsetimo, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je pre nekoliko dana, nakon samita Organizacije islamske saradnje, da će muslimanske zemlje tražiti od UN “poništenje” odluke. On je rekao da bi taj proces valjalo započeti u Savetu bezbednosti, a ako tamo bude uložen veto, onda će se u Generalnoj skupštini UN raditi na “poništenju te nepravedne i nezakonite odluke”.