Edi Rama / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Incidenti u Albaniji zbog izbora državnog tužioca

Poslanica albanskog parlamenta Monika Krijemadi pokušala je da pogodi cipelom premijera Edija Ramu, tokom jučerašnje burne rasprave koja je prethodila glasanju za novog državnog tužioca Albanije.

Ramu je, kišobranom, zaštitilo obezbeđenje, koje je prethodno u nekoliko navrata na sličan način zaštitilo i predsednika parlamenta Iljira Metu, koga su opozicioni poslanici gađali papirima. Poslanici opozicije su u skupštinskoj sali aktivirali i nekoliko dimnih bombi, a policija se tokom sednice sukobila sa demonstrantima ispred zgrade. Njih oko 3.000 protestovalo je navodeći da je glasanje neustavno. Policija je uspela da ih zaustavi, a lokalni mediji su javili da je u sukobima povređeno nekoliko osoba. Ipak, Arta Marku izabrana je za privremenog državnog tužioca, sa 69 glasova vladajuće Socijalističke partije, dva poslanika su bila protiv, dva uzdržana, a poslanici opozicije bojkotovali su glasanje. “Ovo je početak narodnog ustanka”, rekao je lider glavne opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša.

Inače, vlasti u Albaniji za odluku o postavljanju vršioca dužnosti javnog tužioca, imaju podršku EU i SAD, partnera koji pomažu Albaniji u sprovođenju pravosudnih reformi. Vlasti su započele reformu pravosuđa, neophodnu za otvaranje pregovora o pristupanju EU, a Albanija je dobila status kandidata za članstvo 2014. i nada se da će sledeće godine otvoriti pregovore.