Džakarta, glavni grad Indonezije / Foto: Pixabay

Protesti zbog Trampovog priznavanja Jerusalima

Desetine hiljada ljudi okupilo se juče u više gradova širom sveta kako bi protestovali zbog odluke predsednik SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela. 

Najveći protesti održani su u Džakarti i Pakistanu, a skup podrške Palestini oragnizovan je i u Sarajevu. U Džakarti je, prema proceni tamošnje policije, protestovalo oko 80.000 Indonežana u znak solidarnosti sa Palestincima koji nameravaju da istočni deo Jerusalima proglase glavnim gradom svoje buduće nezavisne države, a Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska zemlja, podržava palestinski cilj.

Demonstracije je organizovao Indonežaski Ulema savet, najviše islamsko telo u zemlji uz podršku vlade i drugih muslimanskih organizacija. Hiljade islamista protestovale su juče i u dva pakistanska grada. Pristalice stranke Džamat-e-islami demonstrirale su u Karačiju, dok su se sledbenici islamiste Hafiza Saida, koga SAD traže zbog terorizma, okupili u Lahoru, koji je nedaleko od uporišta njegove terorističke organizacije.

Protesti u Pakistanu traju od 6. decembra i Trampove objave koja je izazvala gnev muslimana širom sveta. I u Sarajevu je održan skup podrške Palestini i protest zbog odluke američkog predsednika. Na Baščaršiji se okupilo nekoliko desetina članova udruženja “Bosanskohercegovačko-palestinsko prijateljstvo”, “Palestinska zajednica u BiH”, “Egipatska Unija u Bosni”, AKOS i “Mladi muslimani”, koji su oštro osudili Trampovu odluku.  

A predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će ova zemlja otvoriti ambasadu u Istočnom Jerusalimu. Agencija “Rojters” navodi da je Erdogan ovo saopštio nekoliko dana nakon što je na samitu muslimanskih lidera predvodio pozive svetu da Istočni Jerusalim priznaju kao prestonicu Palestine.

“Uz Božju volju, bliži se dan kada ćemo zvanično, uz Božju pomoć, otvoriti ambasadu tamo”, rekao je Erdogan. S druge strane, premijer Izraela Benjamin Netanjahu zahvalio je juče predsedniku SAD za “odlučnost i liderstvo u odbrani istine o Izraelu” i za “odbijanje pokušaja da se UN iskoriste kao platforma protiv Izraela.”