Ljubica Gojgić / Foto: FoNet/Filip Stevanović

Nad novinarstvom se nadnela “perfektna oluja”

Novinarka Ljubica Gojgić, dobitnica nagrade “Aleksandar Tijanić” za borbenost u novinarstvu, smatra da ako građani ne prepoznaju “da su im, umesto kvazi medija, potrebni kvalitet, nezavisnost i odgovornost, bitka za bolje novinarstvo teško može da se dobije”.

“Nad profesijom se nadnela ‘perfektna oluja’ – politički i ekonomski pritisci, užasna materijalna situacija, pretnje bezbednosti novinara. Novinari, nažalost, ne nalaze saveznike u javnosti, u borbi za poboljšanje svog položaja, što smatram dodatnim problemom. (…) Problemi koje vidim nisu samo srpski, i to je još jedna nevolja. Novinarstvo je u krizi u celom svetu, a istraživanja alarmiraju na rastuće pritiske sa svih strana. Živimo paradoks, digitalna era omogućava svakome ne samo da čita, nego i da pravi vesti, građanin, preko Tvitera, može da polemiše s predsednikom države!

To zaista ostavlja utisak da slobodu više ništa ne sputava. Ali, dok cveta tih ‘hiljadu cvetova’ postoji planirano, sistematsko i sistemsko urušavanje onih medija koji su bili simboli profesionalnih standarda i kvaliteta i, kao takvi, imali veću specifičnu težinu od bilo koje vlasti. Nije onda čudo što su se na udaru našli javni servisi i najugledniji dnevni listovi. Kad se obračunate s najvećima, često i pod izgovorom da novo vreme traži nove medije, onda je mnogo lakše zaustaviti i manje.”

(Bizlife, 16. 12. 2017. godine)