Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Janković: Ideja o premijeru da bismo preuzeli inicijativu

U intervjuu lidera Pokreta slobodnih građana (PSG) Saše Jankovića, koji je objavljen u nedelju u Kuriru, vidi se da je jedna od ideja vrha ovog pokreta nakon Vučićeve pobede na predsedničkim izborima 2. aprila bila i da od Vučića traže mesto predsednika vlade.

„Izgubili smo fokus, Vučić je poveo igru. U takvoj atmosferi, jedne večeri u mom stanu do kasno je sedelo šestoro ljudi – tu su bili i Dušan Teodorović i njegova supruga. Palo mi je na pamet da bi se Vučiću mogao postaviti zahtev koji je dovoljno logičan, jasan i jak da nametne novi tok događaja. Nešto sasvim neočekivano, čime bismo preuzeli inicijativu, a ne pratili ono što Vučić radi, naterali ga da se brani“, rekao je Janković u intervjuu.

„Rekao sam otprilike: ’Činjenica je da on sa manje od 30 odsto glasova ima 100 odsto institucija i vlasti. Istaknimo zahtev: tražio si mesto predsednika republike, prisvojio si ga, ali ne možeš imati celu državu. Zahtevamo da drugog po političkoj snazi prema rezultatima predložiš za predsednika Vlade, s obavezom da on formira vladu nacionalnog jedinstva koja bi sprečila pad u diktaturu i društveni konflikt između SNS i drugog dela Srbije“, izjavio je Janković i dodao da „Vučić taj predlog, naravno, ne bi prihvatio, jer zna da bi mu to bio početak kraja, ali bismo mi vodili priču, a on bi se branio“.

Lider PSG je rekao i da je ta ideja odbačena kao previše komplikovana, ali nije objasnio na koji način je mislio da se, bez parlamentarnih izbora, rezultati sa predsedničkih „preslikaju“ u formiranje vlade.

Janković je na svom Tviter nalogu napisao „Naravno da plan nikad nije bio da budem Vučićev premijer“, ali nije dalje objašnjavao ko bi bio u toj koncentracionoj vladi, osim da je Draganu Šutanovcu pominjao da bi u toj pretpostavljenoj vladi upravo njemu predložio da bude ministar unutrašnjih poslova.

Da je ova ideja o pravljenju koncentracione vlade postojala, potvrdili su Dragan Šutanovac i Dušan Teodorović i pre nego što je Janković dao intervju Kuriru.