Ramuš Haradinaj / Foto: FoNet/Evropski savet

Haradinaj i Interpol: poternica uklonjena, nije uklonjena, zatamnjena, zamagljena ili nevidljiva?

Od 1. decembra na sajtu Interpola, među spiskom lica za kojima postoji međunarodna poternica više se ne nalazi ime predsednika vlade Kosova Ramuša Haradinaja. Međutim, od funkcionera srpske vlade stižu konfuzna objašnjenja o ovom događaju.

Tako, Ministarstvo pravde tvrdi da Interpol ne može sam da ukine poternicu, već to može samo država članica koja ju je podigla, te da je poternica za Haradinajem „samo zamagljena“, tako da ona ne bude vidljiva njegovim članicama, ali ona ostaje na snazi.

Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su „upoznati sa odlukom Komisije Interpola da Haradinaja izbriše iz sistema“ i najavilo žalbu na ovu odluku Interpola, kojom je, osim Haradinaja, još 17 osoba skinuto sa poternica.

Sa druge strane, ministar odbrane Aleksandar Vulin poručuje da „za Srbiju premijer Kosova Ramuš Haradinaj nije skinut sa Interpolove poternice“ i da bi Srbija „trebalo od Saveta bezbednosti da zahteva objašnjenje Unmikove odluke o ukidanju poternice za Haradinajem“.

Na sve to, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je u nedelju na Pinku izjavio da je „srpski sud raspisao poternicu protiv Haradinaja, pa ne mogu da je povuku pravno, ali ako je Interpol ‘zatamni’, nijedna država neće tražiti Haradinaja, jer neće videti poternicu u sistemu”.

I predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je u nedelju da Interpol nije ukinuo poternicu za Ramušem Haradinajem, „već ju je učinio nevidljivom za druge zemlje, osim za Srbiju”.

Sam Haradinaj je izjavio da nije zvanično obavešten o tome da je skinut sa Interpolove poternice i da je vest čuo iz medija.

Podsetimo, Haradinaj je uhapšen 4. januara ove godine, Srbija je uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje, a krajem aprila Francuska je oslobodila Haradinaja.

Od septembra ove godine Haradinaj je predsednik vlade Kosova, a koalicioni partner mu je Srpska lista koja ima podršku vlasti iz Beograda.