Olivera Kovačević / Foto: FoNet/Božidar Petrović

Olivera Kovačević: Napad Programskog saveta RTS – pritisak na slobodu govora i novinarstvo

“Šta je problem sa emisijom ’Da, možda, ne’ za Milivoja Pavlovića? Ako je tema emisije – poslednje presude Haškog tribunala – Slučaj Mladić i Prlić, zašto je problem da se govori o odgovornosti Srbije? Valjda nas to više zanima?“, stoji, između ostalog u odgovoru urednice emisije „Da, možda, ne“ Olivere Kovačević na tvrdnje predsednika Programskog saveta RTS Milivoja Pavlovića.

Pavlović je u subotu zatražio „hitan izveštaj“ od glavnog i odgovornog urednika informativnog programa RTS-a Nenada Stefanovića, uz opasku da je pomenuta emisija Olivere Kovačević „izazvala uznemirenje javnosti“, da su ga zvali skoro svi članovi Programskog saveta i „mnogi ozbiljni ljudi“ zbog toga što, kako je naveo „emisija bitno odudara od uređivačkih standarda kojima treba da se rukovodi javni medijski servis“.

Olivera Kovačević je saopštila da „ne bi da nagađa šta je konkretno neobjektivno bilo u emisiji“, i dodala da Programski savet RTS „ima pravo da razmatra, daje preporuke i predloge, ali ne i da uređuje emisije“, te da napad na emisiju smatra „neprimerenim pritiskom na slobodu govora i novinarstvo“.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je pozvalo rukovodstvo RTS-a da objavi pismo koje je Milivoje Pavlović uputio Nenadu Stefanoviću.