Darko Šarić / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Sudija u slučaju “Šarić” – “nije pokazao stručnost”

Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović saopštio je juče da je sudija Aleksandar Trešnjev, koji je bio član veća u slučaju “Šarić”, premešten u krivično odeljenje, jer tokom šestogodišnjeg mandata “nije pokazao dovoljan stepen stručnosti i osposobljenosti za postupanje u predmetima Posebnog odeljenja Višeg suda”.

Podsetimo, KRIK je objavio da je Trešnjev smenjen sa mesta člana veća, dok je Viši sud to demantovao, navodeći da je Godišnjim rasporedom poslova za 2018. on raspoređen u krivično odeljenje Višeg suda, jer mu šestogodišnji mandat ističe 24. januara. KRIK je naveo da je smena Trešenjeva kontroverzna budući da je on drugi sudija iz veća koje sudi Šariću, a da je godišnjem rasporedom premešten na nižu poziciju. Isto se, kako se ističe, početkom prošle godine dogodilo sudiji Vladimiru Vučiniću, koji je zbog toga odlučio da napusti sud i postane advokat. Od početnog tročlanog veća koje je sudilo u ovom slučaju ostao je samo predsednik veća Siniša Petrović. U julu 2015. Šarić je odlukom veća u kome su bili Petrović, Vučinić i Trešnjev osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora za međunarodni šverc kokaina. “Odluka je bila doneta većinom glasova – dakle, dvojica sudija bila su saglasna, a jedan ne. Glasanje je tajno te se ne zna kako je koji sudija glasao. Presuda je potom ukinuta i suđenje je u septembru prošle godine krenulo ispočetka bez sudije Vučinića. Za godinu dana suđenje je bilo odloženo više od 20 puta. Tužilaštvo je iznelo stav da je reč o namernim opstrukcijama da bi se Šarić pustio iz pritvora”, ističe se u tekstu KRIK-a. Sada, dodaje se, svi predmeti u kojima je Trešnjev sudio krenuće ispočetka, uključujući i dva postupka protiv Šarića.

A predsednik Višeg suda dodaje da je zakon ograničio period na koji sudija može biti raspoređen u Posebno odeljenje ovog suda što, kako je naveo, “znači da se ne radi o bezuslovnom i neograničenom stečenom pravu sudije da postupa u predmetima Posebnog odeljenja”.