Maja Gojković i Svetislava Bulajić / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Agencija predložila smenu generalne sekretarke Skupštine

Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je smenu generalne sekretarke Skupštine Svetislave Bulajić, zato što je prekršila Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije tako što je, kako se ističe, sebi odobravala pravo na dodatak za prekovremeni rad i službena putovanja.

U rešenju Agencije od 19. oktobra navodi se da je Svetislava Bulajić samu sebe u 2017. godini slala na putovanja u Istanbul, Kijev, Edinburg i Varšavu, za koja je sebi odobrila isplatu dnevnica. Dodaje se da je ona od novembra 2016. godine do jula ove godine sebi isplaćivala naknadu za navodni prekovremeni rad, više od 160.000 dinara. Kako se dalje navodi, Bulajić nije obavestila Agenciju o sukobu interesa koji je imala u navedenim situacijama. Izjašnjavajući se na obaveštenje o pokretanju postupka, Svetislava Bulajić je izjavila da smatra da ne postoji nikakav privatni interes, što se, kako je istakla, jasno vidi iz svrhe službenih putovanja. Ona je kazala i da joj je iznos od 225 evra akontativno isplaćen za sva navedena službena putovanja i da je opravdan na deviznoj blagajni podnošenjem izveštaja sa putovanja u inostranstvo. Bulajić ima pravo žalbe protiv rešenja Agencije.

Podsetimo, krajem septembra predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je da je dobila anonimnu prijavu sa navodima o protivzakonitom postupanju Svetislave Bulajić. Ta prijava je prosleđena i inspekciji rada. A Svetislava Bulajić je povezivana i sa sumnjama da su dosijei zaposlenih u parlamentu nezakonito kopirani i iznošeni, zbog čega je poverenik za informacije Rodoljub Šabić pokrenuo postupak nadzora u Skupštini, ali je saopšteno da činjenice utvrđene u postupku nadzora ničim nisu potvrdile da je vršena nezakonita obrada podataka o ličnosti. Takođe, pre dva meseca, tokom prenosa sednice Skupštine Srbije, čulo se kako je Maja Gojković bila veoma neprijatna prema generalnoj sekretarki kojoj je u nekoliko navrata, uz uključen mikrofon, rekla: “Odlazi, odmah, videćeš ako me još jednom dovedeš u zabludu, odlazi odmah i donesi mi podatke…”