Poverenik Goran Ilić / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Raspravljaće se o uticaju gradonačelnika Valjeva na tužioca

Državno veće tužilaca (DVT) trebalo bi da na narednoj sednici raspravlja o izveštaju Poverenika za samostalnost tužilaca koji je utvrdio da je gradonačelnik Valjeva pokušao nedozvoljen, politički uticaj na tužioca u Valjevu, rekao je član Državnog veća tužilaca Radovan Lazić.

Naime, poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić utvrdio je da je gradonačelnik Valjeva pokušao da izvrši politički pritisak na tužioca Osnovnog tužilaštva u tom gradu. Ilić je od DVT zbog toga zatražio da preduzme mere i osigura samostalnost nosilaca javnotužilačke funkcije. “DVT nema mnogo mogućnosti sem da izglasa i podrži izveštaj poverenika i javno objavi ceo slučaj. Ne postoje konkretne mere koje bi mogle da budu primenjene protiv gradonačelnika Valjeva. Sednica nije zakazana, a trebalo bi da je zakaže Zagorka Dolovac (republički javni tužilac) koja je predsednica Državnog veća”, objasnio je Lazić za agenciju “Beta”. On je naveo da DVT umesto predviđenih 11 ima deset članova i da je moguće da DVT i ne donese odluku ako stavovi budu podeljeni. “Moguće je da odluke ne bude, jer imamo i političke predstavnike u Veću, ministarku pravde i predsednika Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu u Skupštini Srbije”, kazao je Lazić, koji je i predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca.

Inače, poverenik Goran Ilić u svom izveštaju naveo je da je gradonačelnik Valjeva narušio “ravnotežu dozvoljene i potrebne kritike zarad ostvarivanja uticaja na rad i odlučivanje javnog tužilaštva, i to u predmetima za koje je lično zainteresovan”. Poverenik je utvrdio i da je gradonačelnik, nakon “upozorenja” tužioca telefonom, dao čak i intervju radio stanici i tom prilikom nazvao Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu neodgovornim, i to isključivo u kontekstu krivičnih prijava koje je lično podneo. Na osnovu svega ovoga poverenik je doneo zaključak da je u ovom slučaju došlo do pokušaja političkog pritiska na postupajućeg tužioca.