Vežba VS i Oružanih snaga SAD u Batajnici / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

“Vašington da poveća vojno prisustvo na Balkanu i zbliži se sa Srbijom”

Atlantski savet SAD objavio je juče izveštaj “Balkan napred: nova američka strategija za region”, u kojem se predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u Jugoistočnoj Evropi i zalaganje za “istorijsko približavanje” sa Srbijom.

U izveštaju instituta iz Vašingtona predlaže se i obnavljanje reputacije SAD kao “iskrenog posrednika”, kao i oslanjanje na preduzetnike i mlade u regionu. Uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva pokazalo bi da su SAD trajno opredeljene za bezbednost regiona, a to bi dugoročno učvrstilo sposobnost SAD da utiču na razvoj događaja, navodi se u izveštaju. Kada je reč o istorijskom približavanju sa Srbijom to nije nov pristup, već snažniji pokušaj u svetlu obnovljenog angažovanja u regionu, navodi Atlantski savet. Beograd može i treba da bude blizak partner i saveznik u regionu, ali to može postati samo ako počne suštinski da se distancira od Rusije, navodi se u izveštaju i dodaje da to ne treba da bude nešto oko čega će EU i SAD praviti kompromise. Kako se napominje u izveštaju, okretanje glave od puzećeg autoritarizma lidera u regionu vredelo je, čini se, na kratak rok, ali se dodaje da slepo opredeljivanje za stabilnost na uštrb napretka u demokratskom razvoju praktično garantuje opstanak patalogija koje muče region. Navodi se i da jačanje vojnog prisustva SAD u regionu, približavanje SAD i Srbije i obnavljanje reputacije SAD neće pomoći ako se dugoročno ne reše ekonomski problemi mladih. SAD moraju zajedno s evropskim partnerima da stvore ekonomske mogućnosti za ljude u regionu koji nisu deo političkih struktura, navodi Atlantski savez.

A povodom ovog izveštaja iz Ambasade SAD u Beogradu saopšteno je da “akademske i istraživačke institucije nemaju formalnu ulogu u formulisanju američke politike prema Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji”.