Foto: Pixabay.com

EU ipak neće staviti Srbiju na crnu listu poreskih rajeva

Srbija više nije među zemljama koje bi mogle da se nađu na “crnoj listi poreskih rajeva” koju razmatra EU, jer je ocenjeno da ispunjava dodatne zahteve, preneo je “Blumberg”.

To pokazuje novi, juče ažuriran nacrt dokumenta radne grupe EU, a  Srbija je u prethodnom nacrtu, od 21. novembra, bila na spisku 36 zemalja koje bi mogle da dođu na crnu listu poreskih rajeva. Za razliku od prethodnog nacrta, na novom spisku nema ni Turske, za koju se navodi da je u petak “dostavila dodatna pojašnjenja”. Na novoj listi nalazi se 29 zemalja, među kojima su UAE, Jermenija, Panama, Bahrein, Jordan, Katar, Tajland, Tunis, Maroko, Mongolija, Vijetnam, Barbados. Konačnu listu moraju da potvrde predstavnici svih 28 članica EU, uoči sastanka ministara finansija koji će 5. decembra odlučivati da li da te zemlje priključe listi “nekooperativnih teritorija u poreskim pitanjima”. Iako su članice EU podeljene oko toga da li zemljama koje se nađu na listi treba uvesti finansijske sankcije, samo uključivanje na listu moglo bi da rezultira lošom reputacijom tih zemalja, i da poveća pritisak na evropske kompanije da se uzdrže od investiranja u te zemlje, navodi “Blumberg”.

A guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je juče, povodom sastavljanja “crne liste poreskih rajeva”, da centralna banka čini sve da spreči izbegavanje plaćanja poreza i skrivanje profita preduzeća. “NBS će učiniti sve što je u njenoj nadležnosti da spreči sve vrste kreativnog tumačenja propisa, u kojima bi država, budžet, građani i privreda bili oštećeni zbog olakog kretanja kapitala ili nerealno prikazanih profita”, izjavila je Tabaković.