Radovi na pruzi / Foto: FoNet/Ministarstvo građevinarstva

Počinju radovi na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta

Radovi na modernizaciji i rekonstrukciji železničke pruge Beograd-Budimpešta, na deonici od Beograda do Stare Pazove počeće danas, najavila je Vlada Srbije.

Kako se ističe, to je prvi prekogranični projekat u okviru saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope koji zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina. Međutim, Evropska komisija razmatra da li je projekat izgradnje te pruge u skladu s pravilima EU o konkurentnosti. То је saopštila portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič i dodala da ne može reći ništa konkretnije. Reč je o tome da se utvrdi da li se kinesko ulaganje u mađarsku deonicu buduće brze pruge u potpunosti uklapa u propise EU koji nalažu da za takve investicije moraju biti objavljeni tenderi koji garantuju da će poslove dobiti najkonkurentniji ponuđač. Mađarska vlada je saopštila da će uskoro objaviti takav tender za deo pruge u Mađarskoj, pošto je ona članica EU, a Srbija, koja nije u Uniji, s Kinom je sklopila ugovor pod uslovima za koje vlada u Beogradu smatra da su najpovoljniji. S druge strane, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je za N1 da su svi zajednički projekti sa Kinom, u skladu su sa standardima EU i dodala da očekuje da i Brisel bude sve otvoreniji prema saradnji sa Pekingom. Podsetimo, nakon što je u decembru 2014. Srbija sa Kinom i Mađarskom potpisala Memorandum o razumevanju o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, priču o tom projektu prati mnogo neispunjenih obećanja o početku radova i rokovima za završetak, o čemu je Istinomer pisao u više navrata. A ministarka Zorana Mihajlović u februaru ove godine početak radova najavila je za maj.

Inače, tokom jučerašnjeg samita šefova vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope održanom u Budimpešti potpisani su komercijalni ugovor o projektovanju i izgradnji autoputa Preljina-Požega, kao i protokol o izvozu goveđeg mesa iz Srbije u Kinu. Potpisani su i ugovori o izgradnji toplodalekovoda Obrenovac-Novi Beograd i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda iz centralnih delova Beograda.