Kajl Skot / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Skot: SAD investirale četiri milijarde dolara u Srbiju

Ukupan iznos američkih investicija u Srbiji iznosi oko četiri milijarde dolara, a američke kompanije upošljavaju preko 17.000 radnika, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

On je u intervjuu za “Novu ekonomiju” rekao da više od stotinu američkih kompanija i franšiza posluje u Srbiji i dodao da investicije zavise od strateških odluka kompanija o Srbiji, ali i od šireg evropskog i svetskog tržišta. “Najbolja marketinška sredstva za privlačenje više investitora u Srbiju jesu uspešne priče kompanija koje već posluju ovde, zajedno sa transparentnim i povoljnim poslovnim okruženjem”, rekao je on. Američki ambasador ocenio je da je ekonomska saradnja SAD i Srbije jaka i da postaje sve jača. “Prema podacima Zavoda za statistiku Srbije, izvoz Srbije u SAD u prvih devet meseci 2017. iznosio je 176 miliona dolara, što je rast od šest procenata u poređenju sa istim periodom prošle godine. I ne samo to, svakoga dana sve više kompanija otkriva Srbiju kao mesto za investiranje koje ima mnogo šta da ponudi”, rekao je Skot. On je kazao da su programi pomoći SAD uložili više od 325 miliona dolara u jačanje ekonomskih institucija u Srbiji i privlačenje stranih investicija. Kako je istakao, to obuhvata i pomoć Vladi Srbije da uspostavi elektronsko izdavanje dozvola u građevinskom sektoru, što predstavlja, napomenuo je, možda i najvažniji faktor u usponu Srbije na listi “Duing biznis” listi poslednjih nekoliko godina.

Govoreći o tome šta bi Srbija trebalo da uradi da bi postala primamljivija investitorima, naveo je reformu javnog sektora, jačanje institucija i nezavisnog sudstva.