Hanes Svoboda / Foto: FoNet/Vlada Srbije

Svoboda: Srbija spremna za EU između 2020. i 2025. godine

Predsednik Bečkog ekonomskog instituta (WIIW) Hanes Svoboda ocenio je da bi Srbija između 2020. i 2025. godine trebalo da ispuni uslove i bude spremna za pristupanje EU, i da bi bilo dobro da Unija sa zemljama regiona Zapadnog Balkana uspostavi bezbednosnu zajednicu kao pripremu i prelazno rešenje za punopravno članstvo, prenosi Beta.

On je izjavio da bi uspostavljanje „bezbednosne zajednice EU i Zapadnog Balkana“ bilo korisno, jer mnogo ljudi u EU misli da se dolaskom novih članica stvara više nesigurnosti u EU.

„Zajednički problemi EU i Balkana su bezbednosna pitanja poput zaštite granica, trgovine ljudima i narkoticima, kao i male grupe islamskih fundamentalista na Kosovu, Albaniji i u drugim zemljama Balkana. Zbog toga je veoma važno da se redovno sastaju ministri unutrašnjih poslova regiona i EU“, rekao je Svoboda.

On je dodao da postoji i „nekovencionalnije razmišljanje koje bi značilo brz prijem u EU, ali bez punih obaveza i prava”. Ujedno, on je rekao da „kosovski problem ne sme sprečavati sprovođenje unutrašnjih reformi u Srbiji“.