Foto: Pixabay.com

Krivične prijave za one koji propagiraju nevakcinisanje dece

Grupa lekara i roditelja iz više gradova Srbije podnela je krivičnu prijavu protiv javnih ličnosti koje su propagirale nevaksinisanje dece, prenosi portal B92.

Članovi udruženja “Građani protiv šarlatana” i “Pedijatrija zasnovana na dokazima” iz cele Srbije podneli su krivičnu prijavu protiv „antivaksera“ sa doktorkom Jovanom Stojković na čelu. Kako je pisao „Danas“, slične prijave će biti podnete i protiv Maje Volk, Miroljuba Petrović i Jelene Karleuše.

Predsednik grupe „Pedijatrija  zasnovana na dokazima“ Tomislav Stevanović izjavio je da su lekari i roditelji rešili da pravnim putem zaustave „njihovo pogubno delovanje“: „Oni šire paniku, broj vakcinisane dece opada, a epidemija malih boginja se širi po Srbiji“, rekao je on za „Danas“.

Kako je u subotu javila agencija Beta, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji i u srpskim opštinama na Kosovu registrovano je 238 slučajeva malih boginja – za nedelju dana broj registrovanih slučaja povećan je za 73.

Podaci govore da je najveći broj obolelih (156) registrovan u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, a da 91 odsto obolelih nisu vakcinisani, ili su nеpоtpunо vakcinisani, odnosno nepoznatog vakcinalnog statusa.

Inače, ministar zdravlja Zlatibor Lončar u nekoliko navrata negirao je da MMR vakcina ima veze sa autizmom, a antivakserski pokret povezao sa „farmaceutskim lobijima“: “Ko jedini ima koristi od toga što je više bolesnih što su zauzete bolničke postelje… Pa farmaceutski lobiji”, rekao je on.