Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Rusija: Zakon o medijima kao „stranim agentima“

Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin u subotu potpisao zakon koji omogućava označavanje medija kao “stranih agenata”, Evropska unija je u nedelju ocenila da taj zakon „predstavlja pretnju za slobodne i nezavisne medije”.“Zakon koji je suprotan obavezama Rusije prema poštovanju ljudskih prava, predstavlja dodatnu pretnju za slobodne i nezavisne medije kao i za pristup informacijama”, navodi se u saopštenju EU, prenela je agencija Beta.

Zakon je reakcija Rusije na obavezu ruske televizijske kuće RT da se registruje kao „strani agent“ u SAD.
Prema zakonu, mediji su obavezni da vlastima daju informacije o svojoj finansijskoj situaciji i da u svim svojim dokumentima naznače da su “strani agenti”. Reč je samo o proširenju zakona kojeg je Rusija donela 2012, a koji se odnosio samo na nevladine organizacije.

Beta prenosi da su prve potencijalne mete novog zakona radio stanice Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa/Radio sloboda, koje finansira američki Kongres.

Kako prenosi sajt Radija Slobodna Evropa, Zakon su kritikovale organizacije Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) i Amnesti internešenel (Amnesty International).