Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Izbori 2017: Vučić sam skupio više para nego svi kandidati zajedno na izborima 2012.

„Građani na straži“, deo nevladine organizacije CRTA, analizirao je nedavni izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije o troškovima izborne kampanje za izbor predsednika Republike 2017. godine. Prema njihovim nalazima, sredstva za kampanju predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića činila su oko 62 odsto ukupnih prihoda svih političkih subjekata koji su učestvovali u kampanji.

Još zanimljivije, blizu 800 miliona dinara, koliko je Vučić prikupio za kampanju, više je od ukupnih prijavljenih prihoda svih kandidata na predsedničkim izborima 2012: na tim izborima, na kojima je pobedio Tomislav Nikolić, svi kandidati zajedno uspeli su da prikupe nešto više od 682 miliona dinara.

Takođe, u odnosu na izbore 2012, fizička lica su 2017. dala 54 puta veći iznos priloga, a ukupni prihodi svih političkih subjekata (1,28 milijardi dinara) više nego dvostruko su veći od prihoda svih kandidata 2012.

„Građani na straži“ još izdvajaju podatak da je u kampanji 2017. godine – kao i u ranijim kampanjama – registrovano i dokumentovano organizovanje besplatnih lekarskih pregleda, dobrovoljno davanje krvi, deljenje pomoći materijalno ugroženim građanima, kao i besplatni izleti i ekološke akcije

Najviše je bilo besplatnih lekarskih pregleda i saveta u Nišu, Leskovcu i Vranju. Jednodnevni izleti za penzionere u manastire i banje uočeni su u monitoringu 11 puta. Takođe, organizovane su akcije čišćenja smeća, popravljanja rasvete i dečijih igrališta u parkovima, navodi se u analizi.