Dinko Gruhonjić / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Gruhonjić: Tasovac potpisao smrtnu presudu principu sufinansiranja medija

Zakonska odredba o sufinansiranju ostvarivanja javnog interesa u medijima pretvorila se u udruženi kriminalni poduhvat vlasti i s njima povezanih medija, udruženja i pojedinaca, ocenjeno je na konferenciji “Lokalni mediji posle vlasničke transformacije i javni interes”, koja je održana u subotu na Fakultetu političkih nauka (FPN).

Kako je prenela agencija Beta, predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Miša Tadić je rekao da je medijskim zakonima država uklonjena iz medija, ali je ocenio da je sada očigledno da je uticaj države u medijima sve snažniji i prisutniji.

“Izgubili smo državne medije, ali smo praktično dobili partijske medije. Nekoliko porodica u Srbiji su postali vlasnici svih značajnijih lokalnih medija”, rekao je Tadić.

Programski urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić izjavio je da je “konačnu smrtnu presudu” principu sufinansiranja potpisao u junu i julu 2016.  tadašnji ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, jer je “iz politikantskih razloga poništio odluku stručne komisije koja je odlučivala o medijskim projektima pri tom ministarstvu“.

“To je bio i definitivni signal lokalnim samoupravama da budžetskim novcem kada su mediji u pitanju mogu raspolagati na način na koji god požele”, rekao je Gruhonjić.

Generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Svetozar Raković rekao je da je poseban problem u tome što je teško dokučiti “sive kanale” u finansiranju medija u Srbiji, te da je „posebno dramatično kako se na kriminalni način novac poreskih obveznika dodeljuje novokomponovanim nazovi-medijima”.

Predstavnik Udruženja novinara Srbije (UNS) Petar Jeremić je rekao da „generalno zakoni nisu loši“, ali je problem u tome što se vlast organizovala i smislila kako da se provuče kroz rupe u zakonu.