"Peglanje listića", maj 2017 / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Policija podnela 23 prekršajne prijave protiv učesnika protesta “Protiv dikature”

Protiv učesnika protesta „Protiv diktature“ policija je podnela 23 prekršajne prijave.

Ovo se navodi u odgovoru Prekršajnog suda dostavljenog “Insajderu” na osnovu Zakona o dostupnosti informacija. Prijave su podnete iako je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović tokom protesta tvrdio da na ulicama nema policije i da „nikakve mere protiv učesnika protesta neće biti preduzimane, da je Srbija demokratska zemlja i da svako ima pravo da izražava svoje nezadovoljstvo, te da ih niko u tome neće sprečavati dok su okupljanja mirna“. “U Prekršajnom sudu u Beogradu formirana su 23 predmeta koja se odnose na događaj pod nazivom ‘Protiv dikatature’ i svi navedeni predmeti nalaze se kod postupajućih sudija u radu“, ističe se u odgovoru suda. Međutim, nije navedeno protiv koliko osoba se vodi prekršajni postupci i o kome je reč.

A juče je dvoje učesnika protesta “Protiv diktature”, Vladimir Perić i Tijana Hegić, saslušano u Prekršajnom sudu. Oni su negirali da su organizatori uličnih protesta i istakli da su krivi oni koji su prouzrokovali građanski bunt. Ispred zgrade suda okupilo se oko stotinak ljudi kako bi optuženima pružili podršku. Doktorand Fakulteta političkih nauka (FPN)Vladimir Perić nakon saslušanja kazao je da je cilj prekršajnih prijava koje je MUP podneo protiv njih zastrašivanje i težnja da se preduprede moguća buduća okupljanja koja bi bila usmerena na prikazivanje zloupotrebe. Studentkinja FPN Tijana Hegić kazala je da joj nisu prihvatljivi ni novčana kazna, niti odlazak u zatvor jer to, kako je ocenila, pokazuje da Srbija nije pravna država. Predstavnici organizacije “Protiv diktature” ispred suda su “peglali glasačke listiće” čime su podsetili na povod za ulični protest aprila ove godine i pozvali vlast da obezbedi demokratske uslove za naredne izbore i vladavinu prava, a potom su građanima delili sendviče. Na protestu su bili i predstavnici Demokratske stranke i Nove stranke.

Podsetimo, protesti “Protiv diktature” u Beogradu i drugim gradovima Srbije počeli su 3. aprila, dan posle predsedničkih izbora, a trajali su više od mesec dana. Učesnici su zahtevali smenjivanje “političke elite”, fer i slobodne izbore, smenu članova Republičke izborne komisije i REM, slobodu medija i smenjivanje “svih korumpiranih funkcionera”.