Ratko Mladić / Foto: FoNet/AP

Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu

Haški tribunal juče je osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), generala Ratka Mladića, na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH 1992-1995.

On je prvostepenom presudom na koju postoji pravo žalbe proglašen krivim za genocid nad “nekoliko hiljada” Muslimana iz Srebrenice; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce “plavih šlemova” UN, 1992-95. Tribunal je Mladića oslobodio krivice po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u šest drugih opština u BiH. Po preostalih 10 tačaka optužnice Mladić je proglašen krivim. Osuđen je za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje. Tribunal je utvrdio Mladićevu krivicu i po četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja rata: ubistva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca. Ti zločini, po presudi, počinjeni su u okviru sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo “nasilno i trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i Hrvata sa teritorije BiH na koje su Srbi polagali pravo”. Tokom izricanja presude Mladiću je pozlilo, a zatim je i izbačen iz sudnice nakon što je vikao da je “sve laž”. Nekadašnji ratni komandant VRS nosio je kravatu sa skraćenicom Komunističke partije Ruske Federacije i komunističkim simbolom – srpom i čekićem, a u reveru je imao značku sa cvetom Natalijine ramonde, poznate kao “cvet feniks”, kojim se u Srbiji obeležava Dan primirja, odlukom Vlade Srbije od 2012. godine.

Presuda Mladiću izazvala je brojne i burne reakcije u Srbiji, regionu i svetu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne postoji nijedna osoba koja nije znala kakav će biti ishod suđenja. Vučić je građanima poručio da treba da gledaju u budućnost i gde će im živeti deca, kao i da se trude da sačuvaju mir i stabilnost u regionu. Većina stranačkih lidera u Srbiji ocenila je da je presuda bila očekivana. Pokret slobodnih građana pozdravio je izricanje presude; DS je saopštila da to skida ljagu sa Srbije i njenih građana; Nova stranka da je presuda “normalna i očekivana”, a LDP da presuda treba da bude osnova za izgradnju novih odnosa i politiku pomirenja u regionu. Žene u crnom, Komitet pravnika za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava pozdravili su presudu. S druge strane, predstavnici Dveri, SRS i DSS ocenili da je presuda Mladiću ujedno i presuda srpskom narodu u celini. A na poziv Dveri sinoć na Trgu Republike u Beogradu, u znak protesta zbog presude okupilo se nekoliko desetina građana. Među okupljenima bili su i poslanici pokreta Dveri, ali i pripadnici organizacije Srbska akcija. Većina predstavnika vlasti u Sarajevu pozdravila je presudu, dok je srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao da je Haški tribunal pokazao da se “nastavlja s negativnim odnosom prema Srbima”. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da će Mladić za srpski narod ostati “istorijski heroj i patriota”, koji je “u nemogućim uslovima odbranio srpski narod i sprečio novi genocid nad Srbima i BiH i Hrvatskoj”. Evropska unija je izrazila nadu da su sve zemlje u regionu odlučne i opredeljene da rade na pomirenju, saradnji i dobrosusedstvu. “Očekujemo od svih političkih lidera u regionu da iskažu poštovanje prema žrtvama kroz zastupanje i poštovanje tih opredeljenja”, saopštila je Delegacija EU u BiH.