Skup tokom inauguracije Vučića / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Odbačena krivična prijava “Danasa” protiv SNS i N.N. lica

Prvo osnovno javno tužilaštvo odbacilo je krivične prijave lista “Danas” protiv Srpske napredne stranke i N. N. lica, podnete zbog ugrožavanja bezbednosti novinarke Lidije Valtner.

“Ukoliko niste zadovoljni ovakvom našom odlukom, u mogućnosti ste da u roku od osam dana, od dana prijema ove obavesti, izjavite prigovor u smislu člana 51 ZKP Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, a preko ovog tužilaštva”, piše u obaveštenju Tužilaštva. Navodi se da je utvrđen identitet osoba koje su napale novinarku “Danasa” i dodaje da su “MUP-u naložili da protiv lica Slobodan Stojković, Filip Gojković i Marko Vukičević podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka Prekršajnom sudu”. Napominje se da “Tužilaštvo nije našlo zakonske osnove za pokretanje krivičnog postupka za navedeno krivično delo, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”. Inače, “Danas” je u obrazloženju podnete krivične prijave naveo da je novinarka tog lista u okviru svojih novinarskih zaduženja prisustvovala i izveštavala sa javnog skupa koji je 31. maja organizovan ispred Skupštine Srbije, uoči polaganja zakletve Aleksandra Vučića. Podsetimo, uprkos postojanju fotografija i brojnim svedocima koji su bili prisutni prilikom nasilnog odnošenja novinara i građana prilikom inauguracije Vučića, Prvo osnovno javno tužilaštvo prošle nedelje odbacilo je krivične prijave novinara. Tužilaštvo je zaključilo “da ne postoje osnovi sumnje da je bilo koje lice izvršilo krivična dela ugrožavanje sigurnosti ili nasilničko ponašanje, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”.

A ministarka pravde Nela Kuburović odbila je juče da komentariše odbacivanje ovih krivičnih prijava. Na pitanje “Insajdera” kako kao pravnik vidi zaključak tužilaštva da su članovi obezbeđenja SNS praktično spasili novinare i da nije bilo nasilničkog ponašanja, iako su objavljene fotografije na kojima se vidi kako obezbeđenje davi i brutalno izvodi novinare sa skupa, Kuburović je rekla da će kao pravnik mišljenje zadržati za sebe. “Kao pravnik ću zadržati mišljenje za sebe, a kao ministar, član Vlade Srbije, član Državnog veća tužilaca ne bih komentarisala odluke nadležnih tužilaštava. Jednom drugom prilikom, kada ne budem više na funkciji”, istakla je Kuburović.