Redakcija "Vranjskih"/ Foto: Vranjske

Ugašen portal “Vranjske”

Vlasnik portala “Vranjske” Vukašin Obradović objavio je juče da je taj sajt ugašen, jer nije mogao da osigura minimalne uslove za dalje funkcionisanje i obezbeđvanje redovnih plata zaposlenima i honorarnim saradnicima.

Portal “Vranjske” počeo je sa radom nakon što je 18. septembra, zbog političkih i ekonomskih pritisaka lokalnih vlasti, ugašen istoimeni lokalni nedeljnik. “Zahvaljujem se, pre svega, posetiocima našeg sajta, kao i svima koji su svojim angažmanom doprineli da online izdanje ‘Vranjskih’, za kratko vreme i u veoma teškim uslovima, postane jedan od najposećenijih i najkredibilnijih portala na jugu Srbije”, naveo je Obradović u pisanom saopštenju. Podsetimo, nedeljnik “Vranjske”, jedan od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, ugašen je pre dva meseca posle 23 godine postojanja. Obradović je tada štrajkovao glađu kako bi skrenuo pažnju “novinarima i novinarkama, ali i svim građanima na sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodi u poslednjih tridesetak godina”. U znak solidarnosti sa Obradovićem i novinarima ovog nedeljnika ispred Vlade Srbije održan je skup “Stojim uz Vranjske”, a to je bio povod i za osnivanje Grupe za slobodu medija, koja od tada u celoj Srbiji sprovodi akcije “Stop medijskom mraku”.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) izrazili su žaljenje zbog gašenje “Vranjskih” i ocenili da je to slika teške situacije u medijima i „posledica bahatog imperatorskog odnosa vlasti“, ali i opomena medijima da se bore za slobodu reči. Inače, pre dvadesetak dana, generalni sekretar Gradskog odbora SNS u Vranju Goran Đorđević optužio je novinare „Vranjskih“ za “medijski terorizam”. Tada je Vukašin Obradović ocenio da “ovakva histerična, i pomalo tragikomična reakcija na nekoliko kritičkih tekstova pokazuje pravo lice i namere SNS”. “Oni, zapravo, žele potpuno informativno jednoumlje i apsolutnu kontrolu nad medijima. Nije im bilo dovoljno što je ugašeno štampano izdanje ’Vranjskih’, već bi sada da ukinu i portal”, izjavio je tada Obradović.