Škoro i Janković / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Škoro napustio Pokret, optužio “bračni par Janković” za dezorganizaciju

Dosadašnji član predsedništva Pokreta slobodnih građana (PSG) Srđan Škoro podneo je ostavku i traži, kako kaže, da se o njoj izjasne članovi predsedništva i osnivači stranke.

On navodi da je glavni razlog ostavke to, što pokretom na neprimeren način upravlja supruga predsednika PSG Saše Jankovića i to što se odluke donose na nedemokratski način. Tvrdi da je od pokreta stvoreno “mini preduzeće” Slavice i Saše Jankovića u kojem se favorizuju “poltroni”. “Mi smo se u pokretu okupili oko vrednosti da bismo napravili bolju i pristojniju Srbiju, ali ono što radi bračni par Janković je daleko od toga”, rekao je Škoro za N1. Dodaje da za sada ne razmišlja o drugoj političkoj opciji i da će bez straha nastaviti borbu za slobodnu i demokratsku Srbiju. “Nisam, priznajem, na vreme shvatio da se pred mojim očima formira privatna firma Slavice i Saše, koja se lažno predstavlja kao Pokret, okružena njihovim prijateljima i stvorenim podanicima koji imaju status kućnih ljubimaca. Istovremeno, ljudi koji istinski žele dobro Pokretu se proglašavaju za neprijatelje i preko noći postaju nepoželjni. Svaka izrečena kritika doživljava se kao lično neprijateljstvo protiv bračnog para Janković. Tako se ne može promeniti ova loša i nepodnošljiva vlast. Zameniti ogromno trenutno zlo manjim zlom, za mene nikada nije bila opcija. Stvaranje novih Slobe i Mire odvelo bi nas direktno u propast”, napisao je Škoro u obrazloženju ostavke.

Akademik Dušan Teodorović, koji je u junu napustio PSG, podržao je stavove koje u svom pismu izneo Škoro, izražavajući žaljenje što i on nije ranije javnost “detaljnije obavestio o razlozima napuštanja pokreta”. “Protokom vremena uverio sam se da Saša Janković, koga sam najiskrenije podržao u predsedničkoj kampanji i u fazi formiranja pokreta, ne poseduje radne i kreativne sposobnosti i moralne vrline da predsedava pokretom koji pokušava da istinski promeni lice Srbije. Nikada tokom svoje dugogodišnje karijere u zemlji i inostranstvu mi se nije desilo da toliko pogrešim u proceni radnih sposobnosti i moralnog kodeksa jednog čoveka. Pogrešio sam i to je moja velika krivica. Primite moje izvinjenje, kako zbog moje pogrešne procene, tako i zbog zakasnelog priznanja”, naveo je Teodorović.

Nakon ovoga, Saša Janković na Tviteru je napisao: “Potpuno razumem zainteresovanost mnogih da se oglasim, ali ovo nije nešto što ja treba da komentarišem ili na njega odgovaram. To će učiniti Pokret i javnost.”