Aleksandar Vučić u "Goši", april 2017 / Foto: FoNet/Vlada Srbije, S. Miljević

Radnici “Goše” dobili otkaze, najavljuju protest ispred Predsedništva

Radnici Fabrike šinskih vozila “Goša” iz Smederevske Palanke započeće sledeće nedelje proteste pred zgradom Predsedništva Srbije zbog uvođenja stečaja u tu firmu i otkaza koji su dobili svi zaposleni.

Ovo je juče agenciji “Beta” rekao član odbora poverilaca radnika Milan Vujičić. Istakao je da radnici nezadovoljstvo zbog uvođenja stečaja neće iskazivati pred Vladom Srbije zato što “znaju ko kroji politiku i donosi odluke”. Inače, stečaj “Goše”, uveden 16. novembra, pokrenula je beogradska firma “AA Kapital konsalting 2017” zbog potraživanja 400.000 evra. “Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je fabriku krajem aprila kada su radnici protestovali zbog neisplaćnih plata i obećao da će doći 5. maja, ali nije došao niti odgovorio na 30-40 mejlova koje smo mu poslali, a ni Vlada Srbije kojoj je upućeno stotinu mejlova”, rekao je Vujičić. Uvođenje stečaja je, prema njegovim rečima, “neko namontirao”, jer je nekoliko dana pre ročišta za stečaj smenjen dotadašnji direktor i na njegovo mesto postavljen Radiša Savić. Novi direktor je, kako je rekao Vujičić, na ročištu otkazao punomoćje advokatima koje je angažovao prethodni direktor, dok je na pitanje sudije da li se slaže sa uvođenjem stečaja ćutao, a sudija je konstatovala da se slaže i uveden je stečaj.  “Mislim da smo svetski rekorderi po brzini uvođenja stečaja. Vlada Srbije se angažovala da pomogne ‘Agrokorovim’ firmama da ne odu u stečaj, iako je privatna firma kao i ‘Goša’, jer tamo radi na hiljade radnika, pa je opasno ako izađu na ulicu, a u ‘Goši’ je 320 zaposlenih”, rekao je Vujičić.

Za stečajnog upravnika “Goše” imenovan je Aca Micić iz Žagubice, a prvo poverilačko ročište zakazano je za 27. decembar. “Goša” je zapošljavala 358 ljudi i do aprila ove godine bila je u vlasništvu slovačke firme “Žos Trnava”, koja ju je prodala kiparskoj kompaniji “Lisnart” za 4,2 miliona evra. Radnici su štrajkovali zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica. Zbog teške materijalne situacije jedan radnik je 22. marta izvršio samoubistvo.