Grupa za slobodu medija u Beogradu / Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Podrška građana Grupi za slobodu medija

U nedelju su u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Vranju predstavnici Grupe za slobodu medija održali tročasovnu akciju na gradskim trgovima, deleći letke i razgovarajući sa građanima.

Kako se navodi u saopštenju ove organizacije, više od hiljadu građana je potpisalo zahteve koje je Grupa pre nekoliko dana predala predsednici vlade Ani Brnabić. Ujedno, tokom trajanja akcije, emitovan je i radio program “Bukom protiv mraka” preko internet stanice “Radio aparat” kojeg je reemitovalo više radio stanica širom Srbije.

Po rečima predsednika NUNS-a Slaviše Lekića, najvažniji deo ove akcije bio je da novinari podsete građane da ne mogu da normalno funkcionišu bez slobodnih medija i istinitih informacija, šta god privatno mislili o novinarima“.

Novinarka Vremena Jovana Gligorijević izjavila je da „slobodni i profesionalni mediji ne postoje zbog novinara već zbog građana i društvenog interesa i da novinari akcijom žele i da podsete Vladu da nije primenila značajan deo medijskih zakona koje je sama usvojila.“

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović  izjavio je u Novom Sadu da „po načinu na koji se ova vlast odnosi prema medijima, mi svakako ne idemo prema Evropskoj uniji, nego ka nekim duboko totalitarnim društvima“.

Snežana Milošević iz Lokal-presa u Kragujevcu je podsetila na težak položaj lokalnih medija čiji je opstanak od ključnog značaja za informisanje gradjana u lokalnim zajednicama i ocenila „da se projektno sufinansiranje pretvorilo u svoju suprotnost jer služi za kanalisanje para lokalnih sredina prema odabranim medijima“.

Podsetimo, Grupa za slobodu medija, predala je 14. novembra Ani Brnabić zahteve za poboljšanje medijske situacije, a Brnabić je izjavila je da će u narednih 10 do 15 dana Vlada odgovoriti na zahteve, ali i da “nije garantovala da će ti odgovori biti pozitivni”.