Članovi Fiskalnog saveta / Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Fiskalni savet: Javni dug previsok, investicije nedovoljne

Prema oceni glavnog ekonomiste Fiskalnog saveta Danka Brčerevića, stanje javnih finansija u Srbiji je „još daleko od impresivnog“.

Kako je Brčerević izjavio u intervjuu magazinu „Biznis“, javni dug od 65% BDP je previsok za Srbiju, državne investicije su nedovoljne, a budžeti lokalnih samouprava neuređeni. On je dodao i da se „ogromna sredstva iz budžeta lokalnih samouprava odlivaju na subvencije za pokrivanje gubitaka, umesto da idu u investicije“.

“Srbija je na samom začelju među uporedivim evropskim zemljama po pristupu ispravnoj pijaćoj vodi, tretmanu otpada, prečišćavanju otpadnih voda, procentu dece upisane u predškolske ustanove i brojnim drugim pokazateljima – i to je najveća cena neuređenih budžeta lokalnih samouprava i lošeg poslovanja lokalnih javnih preduzeća”, rekao je Brčerević.

On je naglasio i da bi vlada trebalo da ukine zabranu zapošljavanja u javnom sektoru u 2018. godini.

Brčerević je ocenio da je reforma državne uprave bila najslabija tačka programa sa MMF-om: „Da je fiskalna konsolidacija zavisila samo od reformi javnih preduzeća nikada ne bi uspela, jer se prave reforme praktično sprovode samo u Železnicama“, rekao je on i dodao da najviše zabrinjava stanje u EPS-u:

„Usled otpora sindikata, godinama se odlaže usvajanje sistematizacije kojom bi se utvrdio višak zaposlenih, troškovi zarada su od 2014. povećani umesto da se smanjuju, jer EPS nije ispoštovao odluku Vlade da smanji plate zaposlenih u 2015, a dugogodišnji manjak investicija i loše upravljanje preduzećem dovelo je do snažnog pada proizvodnje električne energije početkom ove godine”, rekao je Brčerević, a preneo N1.