Ratko Mladić / Foto: FoNet/AP

“Uloga države u skrivanju Mladića – državna tajna”

Fond za humanitarno pravo (FHP) ocenio je juče da je odluka o proglašenju državnom tajnom optužnice protiv 11 osoba za pomaganje u skrivanju tadašnjeg haškog begunca Ratka Mladića, nezakonita i usmerena na prikrivanje uloge državnih organa u skrivanju optuženih za ratne zločine.

U presudi iz procesa protiv osoba za pomaganje u skrivanju Mladića, koji su inače oslobođeni zbog zastarelosti postupka, između se ostalog navodi da je jedan od jataka, tada stariji vodnik VJ, bio optužen da je „u periodu od novembra 2000. do 25. jula 2003, u Beogradu, u vojnom objektu VJ i Vojske SCG na Topčideru, kao i na drugim adresama u Beogradu, krio i pomagao Ratku Mladiću da ne bude otkriven“, saopštio je FHP, koji je presudu dobio po zahtevu za dostupnost informacija, pošto je prethodno optužnica bila nedostupna javnosti, uz obrazloženje da je proglašena državnom tajnom. U saopštenju se dodaje da se u presudi navodi i da je ista osoba bila optužena da je „od Komande stana Prve armije VJ nabavljala namirnice i druge predmete“ i potom ih umesto vojnicima doturala Mladiću i njegovom obezbeđenju, te da je isti čovek, po optužnici, „po pismenom ovlašćenju Ratka Mladića vršio podizanje svih njegovih primanja preko Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika“ i predavao ih Mladićevoj ženi. “U obrazloženju presude je faktički navedeno samo za šta ih je tužilaštvo teretilo. Drugim rečima, iz tog javno dostupnog dokumenta može se videti zbog čega je optužnica proglašena državnom tajnom“, napominje FHP. Prethodno je, podseća FHP, u odgovoru na zahtev novinara BIRN-a da im se dostavi kopija optužnice protiv Mladićevih “jataka” Prvo osnovno javno tužilaštvo odgovorilo da je optužnica proglašena državnom tajnom i da ne može biti dostavljena javnosti.

Istraživač FHP-a Nemanja Stjepanović izjavio je za “Danas” da optužnice ne bi tek tako i bez razumnog i opravdanog razloga smele biti proglašavane državnom tajnom, budući da je javnost rada tužioca i transparentnost sudskih postupaka garantovana zakonom. “Na suđenju Mladićevim jatacima javnost nije bila isključena, što znači da je optužnica bila javno dostupna. U međuvremenu je neko shvatio da bi njen sadržaj mogao naštetiti ugledu Srbije, pa je proglašena državnom tajnom, što znači da će od očiju javnosti biti sklonjena na celih 30 godina. Na taj način država šalje poruku da su njeni organi umešani u Mladićevo skrivanje, jer šta bi drugo moglo da nanese štetu državi ako ne informacije o krivičnim delima počinjenim od strane pojedinaca unutar državnih struktura i u objektima Republike Srbije”, kazao je Stjepanović.