Varašava / Foto: Pixabay.com

Poljskoj prete sankcije EU

Evropski parlament je svom Odboru za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove naložio da proceni valjanost pravne države u Poljskoj, da bi poslanici  mogli da predlože sankcije koje idu i do oduzimanja glasa članici EU.

Rezoluciju koju su pripremili poslanici frakcija većine u EP, demohrišćani, socijalisti, liberali i zeleni izglasalo je juče posle duže i burne rasprave 438 evroposlanika, 152 je bilo protiv, a uzdržao se 71 poslanik. “Pozivamo predsednika Poljske da ne potpisuje nove zakone ukoliko oni u potpunosti ne garantuju nezavisnost pravosuđa”, navodi se u rezoluciji. U njoj se konstatuje da u Poljskoj pod vladavinom stranke Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog, zbog reformi koje sprovodi, postoji rizik kršenja načela EU. Od nadležnog odbora zatražena je procena kako bi EP, ne čekajući na Evropsku komisiju, mogao sam od Saveta EU da zatraži da se proglasi da u Poljskoj postoji visoki rizik od kršenja osnovnih vrednosti EU. Ukoliko svojim glasovima ugrožavanje osnovnih vrednosti EU u Poljskoj potvrde 22 od 28 članica, time se pokreće član 7 osnovnog sporazuma EU, na čijem kraju članica koja krši osnovne vrednosti Unije može čak da ostane u njoj bez prava glasa.

Na početku rasprave potpredsednik EK Frans Timermans podsetio je da EU od poljskih vlasti očekuje: da vrati nezavisnost Ustavnom sudu koju su mu pogazile reforme; da poštuje evropske norme u reformi pravosuđa, kao i da eliminiše, iz dva usvojena i još dva zakona koja su u pripremi, preteranu vlast i uticaj na sudije ministra pravde, koji je istovremeno i generalni tužilac. Timermans je takođe kritikovao vladu premijerke Beate Šidlo da njeni ministri ignorišu sve pozive iz Brisela na dijalog i da se on odvija isključivo preko prepiske. A poljska premijerka oštro je odbila poziv iz rezolucije EP da osudi rasističke parole i transparente na Maršu nezavisnosti poljskih nacionalista u Varšavi 11. novembra i poručila da u Poljskoj nema ni rasizma ni antisemitizma. “Ne smeju marginalni izgredi da se poistovete sa celim narodom”, kazala je Šidlo.