Moskva / Foto: Pixabay.com

Ruski poslanici glasali za nacrt zakona o stranim medijima

Donji dom ruskog parlamenta, Državna duma, usvojio je nacrt zakona kojim se strani mediji mogu označiti kao “strani agenti”, što je odgovor Moskve na takvo registrovanje ruske televizije RT u SAD.

Ukupno 449 od 450 poslanika glasalo je za nacrt zakona o kome će se izjasniti i gornji dom parlamenta, Savet Federacije, posle čega, da bi stupio na snagu, treba da ga potpiše predsednik Vladimir Putin. Novi zakon predstavlja izmenu postojećeg  iz 2012, koji se do sada odnosio samo na nevladine organizacije. Odluku o označavanju nekog stranog medija kao “stranog agenta” donosiće rusko Ministarstvo pravde. “Bili smo primorani na to. Niko to nije želeo, ali to neće uticati na slobodu medija u zemlji”, izjavio je potpredsednik Dume Pjotr Tolstoj. Prema zakonu iz 2012, nevladine organizacije koje dobijaju stranu finansijsku pomoć i imaju “neku političku aktivnost” označene su kao “strani agenti”, što je ocenjeno kao sporna formulacija koja podseća na onu koja se koristila za disidente u nekadašnjem Sovjetskom savezu. Radio Slobodna Evropa, koju finansira američki Kongres, nemački “Dojče Vele”, kao i CNN, mogu se naći na udaru recipročnih mera, kazao je visoki zvaničnik ruske Dume, prenosi “Rojters”.

S druge strane, televizija RT potvrdila je da je ispunila zahtev američkih vlasti i upisala se kao “strani agent”. “Između pokretanja kaznenog progona i upisa, odlučili smo se za ovo drugo. Pozdravljamo slobodu govora na američki način i sve koji u to još veruju“, objavila je na Tviteru glavna urednica RT-a Margarita Simonijan. Ta TV  stanica objavila je prošle nedelje da će poštovati Akt o registrovanju stranih agenata (FARA), po kojem sve kompanije koje zastupaju neku stranu zemlju ili organizaciju moraju redovno da izveštavaju američke vlasti o vezama s tom državom ili ustanovom, ili će im u protivnom biti zamrznuta imovina.