Sastanak u Vladi Srbije / Foto: FoNet/Vlada Srbije, S. Miljević

Grupa za slobodu medija predala 13 zahteva Vladi Srbije

Predstavnici Grupe za slobodu medija predali su juče predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić zahteve za poboljšanje medijske situacije, među kojima su formiranje nove radne grupe za izradu medijske strategije, rasvetljavanje svih napada na novinare; povlačenje države iz vlasništva u “Politici”, “Večernjim novostima” i “Dnevniku”, kao i prestanak rada agencije “Tanjug”, ugašene Vladinom odlukom pre dve godine.

“Sastanak, koji je bio dug i težak i, pored brojnih početnih neslaganja, protekao je u konstruktivnoj atmosferi, a obe strane pokazale su dobru volju da se nastavi započeti dijalog”, saopštila je Vlada Srbije. Sastanku su prisustvovali programski direktor “Slavko Ćuruvija fondacije” Ilir Gaši, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić, urednik “Vranjskih” Vukašin Obradović, direktor “Foneta” Zoran Sekulić, u ime Asocijacije medija i Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa. “Videćemo da li će, u kojoj meri i na koji način naši zahtevi biti uvaženi. Grupa za slobodu medija će nastaviti sa svojim aktivnostima. Prvi korak nam je da što većem broju ljudi predstavimo naše zahteve, njihovu opravdanost i svrhu i da tražimo od njih da te zahteve podrže“, kazao je Ilir Gaši za “Cenzolovku”.

Od Vlade i Skupštine zahteva se i da predstavnici vlasti, prvenstveno najviši državni funkcioneri, prestanu sa javnim prozivkama i pokušajima diskreditovanja novinara i medija. Traži se da Vlada, ministarstva, njeni članovi i predstavnici drugih državnih institucija, kada dostavljaju pozive za javne događaje, odgovaraju na pitanja novinara i zahteve medija za intervjue i izjave, i da na jednak način, bez selekcije i diskriminacije, tretiraju sve medije koji poštuju Kodeks novinara Srbije.

Premijerka Brnabić obećala je, kako se navodi u saopštenju, da će u narednih desetak dana odgovoriti na zahteve Grupe, ne prejudicirajući kakvi će odgovori biti. “Dogovoren je i poseban sastanak ove grupe sa ministrom kulture i informisanja Vladanom Vukosavljevićem, koji je, zajedno sa ministrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Brankom Ružićem, prisustvovao sastanku”, ističe se u saopštenju.