Paljenje ambasade SAD, februar 2008 / Foto: Print screen/N1

Uslovne kazne za paljenje Ambasade SAD u Beogradu

Viši sud u Beogradu juče je četvoricu optuženih za paljenje Ambasade SAD u Beogradu 2008. godine osudio na uslovne kazne zatvora, dok je trojicu oslobodio.

Na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, osuđeni su Dragan Marinkov, Dejan Vučković i Marko Novitović, dok je Milan Tomas osuđen na pet meseci zatvora, uslovno na dve godine. Sva sedmorica, uključujući i osuđene, tokom suđenja istakli su da nisu krivi i da očekuju oslobađajuću presudu. Tužilaštvo ih je teretilo da su ispred tadašnje zgrade Ambasade SAD u Ulici kneza Miloša, u centru Beograda, izazvali opasnost za život ljudi i imovinu, pošto su posle protesta “Kosovo je Srbija” organizovano došli i gađali zgradu kamenicama, bakljama i drugim predmetima, i izazvali požar. Oni su na prvom suđenju bili osuđeni na uslovne kazne od šest do 10 meseci zatvora, ali je Apelacioni sud poništio taj deo presude “jer je izreka presude nerazumljiva i protivrečna sama sebi”. Ambasada SAD u Beogradu juče je u svom saopštenju istakla da je “teško shvatiti” da je ishod devetogodišnjeg procesa da nijedan optuženi nije osuđen na zatvorsku kaznu. Oni, kako napominju, podržavaju vladavinu prava i istovremeno traže da u ovom slučaju pravda bude zadovoljena. “Primili smo na znanje presudu koju je doneo Viši sud u Beogradu. Teško je shvatiti da je bilo potrebno devet godina da bi se stiglo do presude u slučaju koji je povezan sa imovinskom štetom od skoro pola miliona dolara i sa smrću jedne osobe, a da je konačni ishod da nijedan od sedmoro optuženih, od koji je četvoro u prisustvu pravnih zastupnika priznalo da su učestvovali u ozbiljnom prekršaju, nije osuđen na zatvorsku kaznu”, navodi se u saopštenju Ambasade. Ističe se da je, prema međunarodnom pravu, zemlja domaćin odgovorna da štiti strana diplomatska predstavništva i istovremeno navodi da se srpska policija 2008. povukla sa svojih uobičajenih punktova u blizini Ambasade SAD, samo nekoliko trenutaka pre napada. Iz Ambasade podsećaju da je Tužilaštvo još u maju podiglo optužnicu protiv pet policijskih funkcionera po kojoj se ne postupa. Tužilaštvo ih tereti za niz propusta u obezbeđenju, ne samo američke, već i nemačke i hrvatske ambasade, koje su te noći takođe oštećene. Rokovi za potvrđivanje ili odbacivanje optužnice su probijeni, a u Višem sudu to pravdaju obimnošću sudskog materijala.

Inače, istraga o paljenju ambasade SAD bila je vrlo često tema tokom razgovora funkcionera Srbije i SAD. I prilikom poslednje posete predsednika Vučića SAD saopšteno je da je Elizabet Milard, viša zamenica pomoćnika državnog sekretara SAD, zatražila od Vučića objašnjenje za paljenje ambasade i ubistvo braće Bitići.