Majda Kršikapa / Foto: FoNet, Aleksandar Barda

“Transparentnost”: Objaviti razloge za ostavku direktorke Agencije

“Transparentnost Srbija” (TS) smatra da bi bilo značajno da se čuju razlozi zbog kojih je dosadašnja direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Majda Kršikapa podnela ostavku posle samo dva meseca provedena na toj funkciji.

“Direktorka je ostavila veoma dobar utisak spremnosti da unapredi rad ovog nezavisnog organa i TS žali što nije imala više vremena da to i pokaže. Za građane, a i za kandidate za mesto direktora na novom konkursu svakako bi bilo od značaja da čuju i razloge zbog kojih se nedavno izabrana direktorka odlučila na ovakav korak, ukoliko oni imaju veze sa položajem i uslovima rada ključnog antikorupcijskog preventivnog državnog organa“, navodi se u saopštenju. “Transparentnost” podseća da je krajem oktobra pozdravila najavu nove direktorke da će doći do “veće otvorenosti” Agencije, koja je već tada rezultovala objavljivanjem više podataka o kontrolama koje Agencija sprovodi i o njihovom ishodu. Među tim podacima, kako se navodi u saopštenju, bili su i oni o vanrednim kontrolama imovine pojedinih funkcionera. TS podseća i da je pozitivno ocenila ocenu Agencije da je istovremeno vršenje javne funkcije sa funkcijama u organima sportskih organizacija suprotno Zakonu o Agenciji i da će Agencija kad god bude imala saznanja o tome da funkcioner istovremeno vrši i funkciju u organima sportskih organizacija, pokretati i voditi postupak za odlučivanje o postojanju povrede Zakona i izricati odgovarajuću meru.

Podsetimo, Majda Kršikapa, podnela je u ponedeljak neopozivu ostavku, a kako je saopšteno, Odbor Agencije je na telefonskoj sednici tu ostavku odmah prihvatio. Međutim, ne navode se razlozi zbog kojih se Kršikapa odlučila na takav potez posle samo dva meseca na funkciji.