Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

(Ne) postoje razlozi za vanredne parlamentarne izbore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da bi do sledeće nedelje Srpska napredna stranka trebalo da donese odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Ističući da ne može da zna kakvu će odluku stranka doneti, Vučić je rekao da je smatrao da za izbore nije vreme i da Srbija mora da rešava najveće probleme u narednim godinama, a da su oni u SNS koji su za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora to zagovarali kako bi 2022. godine zajedno bili održani predsednički, parlamentarni i beogradski izbori. “Jedan od razloga, ako bismo imali sve izbore zajedno u februaru imali bismo četiri godine potpunog mira. Imali bismo vremena da uradimo sve za pristupanje Srbije EU”, kazao je Vučić.

Međutim, početkom ove godine, pred predsedničke izbore, Vučić je tvrdio da izbora neće biti pre 2020. “Smatram da ne postoji bilo kakvi razlozi za održavanje parlamentarnih izbora u ovom trenutku. Srbija je stabilna demokratija, stabilna zemlja, vrlo stabilna ekonomija. Potreban nam je rast, potrebna nam je ozbiljnost, potrebna nam je odgovornost. Imamo stabilnu većinu koja funkcioniše u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Izbori su 2020. godine za parlament, sledeći predsednički 2022. godine, baš onako kako se to odigrava u svim stabilnim, evropskim demokratijama. Tako će da bude i u Srbiji, jer smo onaj najteži period prešli i prošli sa više vanrednih izbora, jer je to bilo neophodno.” (Tanjug, 27. 2. 2017. godine) I kada je 2016. doneta odluka da se ide na nove vanredne izbore, Vučić je isticao da se to čini zbog obezbeđivanja uslova za stabilnost u naredne četiri godine. “Smatram da je Srbiji potreban pun četvorogodišnji mandat vlade da bismo uradili sve kako bi evropski, demokratski, integrativni procesi bili nepovratni. Srbiji je potrebno još četiri godine stabilnosti, jer posle te četiri godine nema ni povratka ni pogleda unazad.“ (RTS, 17. 1. 2016. godine)