Skup u Tirani / Foto: Predrag Blagojević/Južne vesti

Grupa za slobodu medija pozvala EU da uradi više za slobodno novinarstvo u Srbiji

Predstavnici Grupe za slobodu medija, koja okuplja novinarska, medijska udruženja i organizacije civilnog društva, juče su u Tirani pozvali Evropsku uniju da podrži slobodno, profesionalno i odgovorno novinarstvo u Srbiji i ne zanemaruje očajan položaj u kojem se ono nalazi.

Učesnicima panela o ulozi medija u procesu evropskih integracija, koji je održan u okviru Medijskih dana Zapadnog Balkana, u ime Grupe iz publike se obratio direktor Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) Branko Čečen, dok su ostali članovi stajali u crnim majicama sa porukom „EU učini više“. Na crnim majicama je na engleskom jeziku pisalo “ovako izgleda kada nema slobodnih medija” i “borba protiv medijskog mraka”. U znak solidarnosti sa problemima medija u Srbiji, njima se, stajanjem u istim majicama, pridružilo i više učesnika konferencije iz zemalja regiona. Akcija grupe za slobodu medija i Čečenov apel EU pozdravljeni su aplauzom učesnika koferencije, koja je okupila 250 novinara, urednika i predstavnika novinarskih i medijskih udruženja i organizacija civilnog društva država Zapadnog Balkana.

Inače, Medijske dane Zapadnog Balkana otvorili su evropski komesar za proširenje Johanes Han i premijer Albanije Edi Rama. Han je kazao da su medijske slobode uslov o kome se ne može pregovarati ni s jednom državom Zapadnog Balkana, dodajući da su uslovi za istraživačko novinarstvo “značajno opali” i da Evropska komisija (EK) prati izazove i prepreke s kojima se suočavaju mediji u regionu. “Slučajevi nasilja i zastrašivanja uvek su izazivali našu zabrinutost i manjak napretka u ovoj oblasti i biće predmet naše pažnje. EK će insistirati da se ukine praksa nekažnjivosti”, rekao je Han. On je naglasio da su političari u državama kandidatima za članstvo odgovorni za medijske slobode, kao i za bezbednost i pristojne uslove za rad novinara, ali i podvukao da su mediji sa svoje strane odgovorni da “kritički, odgovorno i profesionalno izveštavaju”. Pojedini novinari na skupu su istakli da postoje različiti standardi EU kada je u pitanju reakcija na nasilje i pritiske na medije u regionu u odnosu na ostale delove Evrope. U tom svetlu kao poređenje su naveli nedavno ubistvo novinarke na Malti i oštru reakciju Brisela čiji su se predstavnici pojavili na sahrani uticajne novinarke koja je istraživala slučajeve korupcije i kriminala.