Nebojša Stefanović / Foto: FoNet/MUP

Stefanović šef Biroa – “zaokružena partijska kontrola nad državom”

Odluka da ministar policije Nebojša Stefanović bude imenovan za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost nije saglasna Zakonu o osnovama uređenja službi bezbednosti.

To je za “Insajder” izjavio profesor Pravnog fakulteta Univerziteta “Union” Bogoljub Milosavljević. On je naglasio da je u ovom slučaju značajno i to što Stefanović kao sekretar Saveta obavlja i posao šefa Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti. “To je sporno, jer je Stefanović ministar unutrašnjih poslova, a poslovi policije i službi bezbednosti su razdvojeni ili bi bar trebalo da budu“, rekao je Milosavljević. Da Stefanović ne sme da obavlja i ovu funkciju smatra profesorka Pravnog fakulteta u penziji i nosilac liste Nove stranke za beogradske izbore Vesna Rakić Vodinelić. Ona je izjavila da bi ministar morao da podnese ostavku na mesto šefa MUP-a, ili da barem pita Agenciju za borbu protiv korupcije da li postoji sukob interesa između te dve funkcije. “A po zakonu, državni funkcioner može imati samo jednu funkciju”, kazala je ona. Direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović za “Danas” je izjavio da se ovim potezom zaokružuje sistem potpune partijske kontrole nad državom i bezbednošću građana. “Nije dobro rešenje imenovati ministra policije na tu funkciju, jer je policijski posao vezan više za kriminalističke istrage, dok je sektor nacionalne bezbednosti dosta šira delatnost. Logika ova dva posla jednostavno nije ista. Negativna iskustva iz takvog rešenja smo imali u Hrvatskoj. Nakon imenovanja Bratislava Gašića za direktora BIA, odnosno činjenice da funkcije ministara odbrane i policije obavljaju Aleksandar Vulin i Stefanović, koji sada zauzima i ovu vrlo važnu funkciju, jasno je da je Vučić u potpunosti zaokružio sistem kontrole svih službi”, naglasio je Petrović.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao je u utorak ministra Stefanovića za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, koji je po funkciji i šef Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti. Na tom mestu se od 2012. nalazio upravo Vučić, koji je godinama najavljivao da će uskoro napustiti tu funkciju.