Dačić i Aleksandrovič / Foto: FoNet/MSP

Dačić pozvao na konsultacije ambasadora Srbije u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je na konsultacije ambasadora Republike Srbije u Ukrajini Radeta Bulatovića, povodom aktuelnih pitanja odnosa sa tom državom.

“Kao što je poznato, Srbija je od izbijanja krize u Ukrajini više puta ukazala da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine što je dokazano i prilikom predsedavanja Srbije OEBS-u. Takođe, Srbija je preduzela niz konkretnih koraka u procesuiranju srpskih državljanja koji se bore na stranim ratištima, uključujući Ukrajinu, čime je pokazala posvećenost poštovanju svojih međunarodno-pravnih obaveza”, saopštilo je Ministarstvo. Dačić je u saopštenju naveo da je “poznato da su ukrajinski plaćenici učestvovali u zločinima koje su počinile hrvatske snage prema srpskom narodu u Hrvatskoj, koje Ukrajina za razliku od Srbije, nikada nije osudila”.  Nakon toga, Dačić je sinoć izjavio da se navodima Ukrajine želi postići da se Srbija dodatno pritisne da se distancira od Rusije. “Treba da postanemo žrtve sukoba u Ukrajini i problema koji postoje na relaciji Zapad – Rusija”, rekao je on i dodao da Srbija želi dobre odnose sa Ukrajinom, ali ne i da bude “žrtva nekih drugih međunarodnih relacija”. Naglasio je da Srbiju “nije mogao da uplaši” ni američki zvaničnik Brajan Hojt Ji, koji je rekao da Srbija ne može da sedi na dve stolice, “a kamoli ambasador Ukrajine”.

Podsetimo, ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksander Aleksandrovič pozvan je nedavno u Kijev na konsultacije o učešću srpskih plaćenika na ruskoj strani u ratnim sukobima u Ukrajini. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je ministar Pavlo Klimkin razgovarao s Aleksandrovičem, a ističe se da je Ukrajina ozbiljno zabrinuta zbog nezakonitih kontakata predstavnika Srbije na Krimu “Nadamo se da će srpska strana u potpunosti biti posvećena principu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine unutar međunarodno priznatih granica”, navodi se u saopštenju. Inače, intervju Aleksandroviča za BIRN izazvao je burne rekacije. On je kazao da Moskva koristi Srbiju i srpski faktor da destabilizuje Balkan i uništi Evropu. On je kao destabilizujuće akcije Rusije na Balkanu naveo da “Rusija obučava srpske plaćenike da ubijaju Ukrajince”, da je “iskoristila srpske ekstremiste za državni udar u Crnoj Gori” i da “podstiče srpski sepratizam u većinski srpskom entitetu, Republici Srpskoj da destabilizuje BiH”.