Protest radnika "Goše", avgust 2017 / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Sindikat “Goše” najavio radikalne mere kako bi sprečio stečaj fabrike

Sindikat Fabrike šinskih vozila “Goša” iz Smederevske Palanke odlučio je juče da se svim sredstvima sindikalne borbe, koji uključuju i radikalne mere, bori protiv uvođenja stečaja u tu fabriku, saopštio je Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Na sastanku sindikata “Goše” i rukovodstva SSSS-a dogovoreno je da se uputi zahtev Ministarstvu privrede za hitan prijem, kako bi zaposleni u toj fabrici saznali potpune informacije o njihovoj i o sudbini preduzeća. Radnici su zabrinuti što je najavljen stečaj fabrike, iako je pokrenuta prizvodnja i u pripremi je ugovor koji bi im obezbedio višegodišnje poslovanje. “Nema nikakve logike da se, nakon svih napora zaposlenih da očuvaju fabriku, koja je posle polugodišnjeg štrajka ponovo počela da radi i ispunjava ugovorne obaveze, fabrika zatvori i izgube poslovi koji će radnicima obezbediti zaradu, a državi profit”, navodi se u saopštenju. Dodaje se da “država nije sankcionisala kriminalne radnje slovačkog vlasnika fabrike, zbog čega će, izgleda, ponovo radnici biti žrtve nečijeg neodgovornog ponašanja”.  A u “Gošu” juče je stigao novi generalni direktor Radiša Savić, kojem radnici nisu dozvolili da uđe u fabriku. Kako je za “Insajder” kazao predsednik štrajkačkog odbora Milan Vujičić, radnici su ponovo u generalnom štrajku kako novi direktor ne bi mogao da radnicima podeli otkaze. Vujičić je rekao da je nejasno zašto, ako je pokrenut stečaj i ako se očekuje ročište zakazano za 16. novembar, dolazi novi direktor. “Ili iz rukovodstva znaju da stečaja neće biti ili je sklonjen direktor Šćepanović koji je bio protiv stečaja, obe opcije su moguće“, rekao je Vujičić. On je dodao da su radnici rekli novom generalnom direktoru Saviću da će u fabriku moći da uđe samo ako donese novac koji fabrika duguje radnicima.

Takođe, juče je premijerka Ana Brnabić negirala da ona ili njen brat stoje iza otkupa duga “Goše” od 400.000 evra, nakon što je to pitanje postavio poslanik DS Radoslav Milojičić. On je rekao da ima “konkretne sumnje” da brat premijerke stoji iza firme u Zemunu, koja je pre samo mesec dana osnovana i koja je uspela za tih mesec dana da otkupi dug od firme sa Kipra, koja je novi vlasnik “Goše”.