Goran Ilić / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

“Tužilac da obavesti javnost o istrazi protiv SNS”

Poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić izjavio je juče da bi trebalo sačekati odluku javnog tužioca povodom sumnji u način na koji je SNS sakupljala novac u preizbornim kampanjama, ali da bi, bez obzira da li predloži gonjenje ili misli da za to nema mesta, trebalo da obrazloži javnosti zašto je doneo takvu odluku. 

“Takođe, ona bi trebalo da bude doneta u razumnom roku jer bi odugovlačenje u predmetu za koji je javnost zainteresovana podrivalo poverenje u tužilaštvo, ostavljajući utisak da se zbog spoljnih pritisaka odugovlačilo sa odlukom”, rekao je Ilić za agenciju “Beta”. On je naveo da ne vidi razlog zbog koga javni tužilac ne bi sazvao konferenciju za medije i obrazložio odluku u meri u kojoj je moguće, a štiteći pretpostavku nevinosti i pravo na privatnost. “Bez potpunih i jasnih razloga javnost će ostati u uverenju da se tu nešto prikriva. Obrazloženje odluke je u interesu javnosti i tužilaštva, jer je u prošlosti zatvorenost tužilaštva za javnost stvarala utisak da su tužioci u politički osetljivim predmetima postupali nesamostalno”, kazao je Ilić. A Nemanja Nenadić iz “Transparentnosti Srbija” kazao je da, prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, onima koji daju ili primaju donacije suprotno zakonu preti kazna od tri meseca do pet godina zatvora. “Davalac nezakonitog priloga i odgovorno lice za primanje priloga su odgovorni pod uslovom da se može utvrditi namera skrivanja identiteta onog koji daje donaciju ili vrednosti donacije. U svakom slučaju, predmet ispitivanja trebalo bi da bude utvrđivanje toga šta se dogodilo, odnosno da javni tužilac izvrši sve potrebne radnje, dakle sasluša davaoce priloga. Pre svega one koje je Agencija za borbu protiv korupcije označila kao problematične, jer su kao donatori navedeni građani koji su socijalni slučajevi”, kazao je Nenadić za “Betu”.

Podsetimo, Agencija za borbu protiv korupcije prijavila je SNS Višem javnom tužilaštvu zbog sumnje na pranje novca tokom izbora, a Tužilaštvo još proverava te navode. Kako se ističe, brojni donatori SNS-a bili su spremni da izdvoje potpuno istu sumu kao pomoć partiji. Čak i oni koji primaju socijalnu pomoć, tokom kampanje 2014. masovno su uplaćivali po 40.000 dinara. U izveštaju za predsedničku kampanju ove godine navode se hiljade donacija u istom iznosu. Predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić dao je objašnjenje: “Sedimo nas dvoje, i bude tu i neki treći čovek. Ja ne znam da li je to tako, al’ pretpostavljam ja kažem: ‘A ja hoću da dam 800 evra, ali ja ne mogu da dam 800 evra, dozvoljeno je to. Evo ti, izvoli novac, molim te, plati za našu stranku”.