Ji i Vučić / FoNet/Kabinet predsednika

Poruke Jia Srbiji nisu usaglašene s EU

Izjave visokog američkog zvaničnika Brajana Hojta Jia da Srbija neće napredovati ka članstvu u Evropskoj uniji ako se ne odrekne tesnih veza s Rusijom “stavovi su koji se mogu pripisati samo njemu i nisu usaglašeni s EU”.

To su u Briselu agenciji “Beta” kazali izvori iz diplomatskih krugova EU odgovarajući na pitanje u kojoj meri, s obzirom na izjavu Jia, SAD mogu uticati na to da li Srbija može da se približi članstvu u EU, imajući u vidu da su i pravni i politički okvir za to pregovori o članstvu EU-Srbija. U istim krugovima “Beti” je potvrđeno da je i Rusija na najvišoj diplomatskoj ravni od EU zatražila objašnjenje kako Vašington sebi može pripisati pravo da u ime EU odlučuje o tome da li će ili ne neka zemlja postati nova članica EU. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da poruke Jia predstavljaju isti način pritiska kakav su SAD i EU izvršile na Ukrajinu kada se odlučivalo hoće li Kijev potpisati sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini s EU ili zadržati i tesne veze s Rusijom.

Izvori u Briselu podsetili su da je i sam Ji objasnio da njegova izjava da Srbija “ne može sedeti na dve stolice” i da mora da se opredeli ili za EU ili za savezništo s Rusijom, nije “ultimatum”, već samo “savet”. Takođe, predočeno je da je delegacija Evropske komisije u Beogradu ponovo istakla da EU očekuje da Srbija do kraja pregovora postepeno usaglasi svoju spoljnu politiku s međunarodnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući odnose i pitanje sankcija EU Rusiji. Zamoljeni da objasne šta znači poruka Hojta Brajana Jia Vučiću da “zna kakve će biti posledice” ako Srbija ne uvaži stav Vašingtona da je Kosovo nezavisno i da ne sme dirati u teritorijalni integritet Kosova, odgovor je glasio da nije jasno šta je on pod tim mislio. U diplomatskim krugovima u Briselu ocenjuje da se  upozorenja Hojta Brajana Jia mogu razumeti i u konteksu dijaloga o Kosovu, koji je sazvao Vučić, pa i izjava Ivice Dačića da je nužno naći “liniju razgraničenja” i postojane nagodbe oko srpskih i interesa kosovskih Albanaca.