Ivan Ivanović / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Lider pokreta “Naši” Ivan Ivanović oslobođen optužbi

Predsednik Srpskog narodnog pokreta “Naši” Ivan Ivanović oslobođen je juče u Višem sudu u Beogradu optužbi da je izvršio krivično delo rasne i druge diskriminacije u predmetu poznatom kao “srbomrsci”.

Sudija Zoran Ganić kazao je  da Ivanović nije izvršio ni krivično delo proganjanja koje mu je tužilac stavio na teret. Kako je saopšteno u presudi, Tužilaštvo nije imalo dokaze za potkrepljivanje optužnice. Podsetimo, Ivanović je na sajtu SNP „Naši“, 28. marta 2014. objavio spisak, kako je navedeno, 30 „najvećih srbomrzaca i izdajnika“ među javnim ličnostima, na kojem su novinari, glumci, reditelji, pisci, politički analitičari. Na tom spisku nalaze se direktor B92 Veran Matić, urednica “Peščanika” Svetlana Lukić, novinari Miša Brkić, Nenad Lj. Stefanović i Petar Luković, glumica Mirjana Karanović, glumac Nikola Đuričko, dramska spisateljica Biljana Srbljanović, Latinka Perović, pisac Vladimir Arsenijević, Branko Radun, pevačica Jelena Karleuša, reditelj Gorčin Stojanović, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević.

U sudnici je bio Ivanović koji je ponovio da ostaje pri svim stavovima iz teksta koji je napisao, dodajući da se proces vodi kako bi se sprečilo njegovo i političko delovanje pokreta „Naši“. On je naveo i da je tekst o kome mu se sudi napisao na osnovu onoga što se moglo pročitati u novinama i naći na internetu, a da se, s obzirom na to da je došlo do promene vlasti u Srbiji, o nekima od onih koje je pomenuo i sada u medijima pišu iste stvari.