Foto: N1, Agrokor

Todorić se predao londonskoj policiji, pa pušten uz kauciju

Osnivač posrnulog hrvatskog koncerna “Agrokor” Ivica Todorić predao se juče  policiji u Londonu, ali je ubrzo uz kauciju, koja ne prelazi 100.000 funti, pušten da se brani sa slobode.

“Drago mi vas je videti, idem kući. Ovo je mala pobeda, sada sam građanin Londona”, rekao je Todorić po izlasku iz suda. On je izjavu dao u prisustvu svog engleskog advokata Timotija Otija, koji je najpoznatiji advokat za ljudska prava u Velikoj Britaniji, a branio je i optužene u Gvantanamu i bio posmatrač na suđenju Miroslavu Miškoviću. Kako saznaje N1, sudija je Todorića pustio na slobodu uz mere opreza, oduzet mu je pasoš i mora da nosi sigurnosnu narukvicu. Sledeće ročište zakazano je tek za april 2018, a N1 je nezvanično saznao da se Todorić protivio izručenju Hrvatskoj.

Podsetimo, hrvatsko tužilaštvo pokrenulo je istragu u slučaju “Agrokor “, kojom je obuhvaćeno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući “Bejker Tili” (“Baker Tilly”), koja je radila revizorske izveštaje za “Agrokor”. Prvoosumnjičeni je Todorić, a među osumnjičenima su i njegovi sinovi, Ivan i Ante. Sumnja se da su zajedno s ostalim osumnjičenim ocu omogućili pribavljanje više od 1,14 milijardi kuna (147,7 miliona evra) protivpravne dobiti. Istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda nedavno je Todoriću odredio istražni zatvor, dok je ostalima omogućio da se brane sa slobode. Za njim je raspisana međunarodna poternica, a mediji su nagađali da se skriva u Londonu ili u Švajcarskoj.

Inače, “Agrokor” u Hrvatskoj direktno zapošljava 35.000 ljudi, a u okolnim zemljama još oko 25.000. U Srbiji u osam firmi ove kompanije (“Frikom”, “Dijamant”, “Idea”, “Merkator”, “Super kartica”, “Kikindski mlin”, “MG mivela” i “Nova sloga”), zaposleno je oko 11.000 radnika. Todorić je 7. aprila, kada je predao “Agrokor” Hrvatskoj, izjavio: “Četrdeset godina uložio sam u izgradnju cele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi”.