Foto: Pixabay.com

EFJ: Nema slobode medija tamo gde novinari rade u strahu

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima – 2. novembra, Evropska federacija novinara (EFJ) pozvala je svoje članice da se priključe kampanji “Endimpunity”, čiji je cilj da se vlade pozovu na odgovornost za nekažnjavanje napada na novinare i da se javnosti predoče slučajevi teških napada na novinare koji su ostali nekažnjeni.

“Pretnje, napadi i zločini protiv novinara i dalje prolaze nekažnjeno, što rezultira visokom dozom straha, uznemirenja, cenzure i autocenzure među novinarima, što potkopava slobodu medija i pravo javnosti na informisanje, a žrtve prepušta bespomoćnosti. Ubistvo je najteži oblik tih zločina, a svi napadi na novinare koji su nekažnjeni moraju biti javno objavljeni”, poručili su iz EFJ-a povodom početka kampanje. Kako se navodi u saopštenju, prema podacima Uneska, u svetu je u poslednjih 11 godina ubijeno 930 novinara, ili prosečno jedan novinar svakog četvrtog dana. Počinioci u 90 odsto slučajeva nisu kažnjeni. Prema statistici Međunarodne federacije novinara (IFJ), od početka ove godine 56 novinara izgubilo je život radeći svoj posao i u 90 posto slučajeva istrage nisu završene. EFJ navodi da je od 2015. u Evropi zabeleženo 12 teških slučajeva neistraženih ubistava novinara. Kako se navodi,  u regionu Zapadnog Balkana od 2014. do danas evidentirano je ukupno 380 pretnji i napada na novinare, uključujući dva pokušaja ubistva, oba u Hrvatskoj. U oba slučaja počinoci nisu otkriveni i kažnjeni. Ovaj Međunarodni ustanovljen je odlukom UN 18. decembra 2013, a prvi put je obeležen 2. novembra 2014, povodom prve godišnjice ubistva francuskih novinara Žislena Dipona i Kloda Verlona, koji su usmrćeni tokom izveštavanja u afričkoj državi Mali.

Podsetimo, Upravni odbor Evropske federacije novinara (EFJ) nedavno je odlučio da u Srbiju pošalje međunarodnu misiju kako bi se poboljšalo stanje u sferi medija pogoršano poslednjih godina, i pozvao Savet Evrope i OEBS da u tom smislu nastave pritisak na vlast Aleksandra Vučića. “Kritičari kažu da zapadni zvaničnici zatvaraju oči na Vučićevo gušenje demokratskih sloboda u Srbiji sve dok on sarađuje u održavanju stabilnosti na nestabilnom Balkanu. Povodom upozorenja na ‘medijski mrak’ u Srbiji zasnovan na pritiscima Vučića na medije, UO EFJ održao je 9. oktobra sastanak u Briselu na kojem se razgovaralo o tome kako je najbolje podržati novinare da se odupru pritiscima i koordiniraju svoje aktivnosti na međunarodnom i evropskom nivou”, saopštio je EFJ 12. oktobra.