Darko Šarić / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

“Suđenje se odugovlači da bi Šarić izašao iz pritvora”

Suđenje Darku Šariću, optuženom za šverc 5,7 tona kokaina, traje već sedam godina, a juče je ono ponovo odloženo, 18. put ove godine, piše KRIK.

Tužilac Saša Ivanić smatra da je stalno odlaganje suđenja usmereno samo na jednu stvar – da se ishoduje puštanje Šarića iz pritvora. Kako ističe KRIK, sudsko veće sa sudijom Sinišom Petrovićem na čelu samo 10 puta je odlučilo da se suđenje održi. Ono se najčešće odlaže onda kada se neko od advokata ne pojavi, pa sudije odluče da pomere suđenje za naredne dane, a u julu ove godine nijedno od šest zakazanih ročišta nije održano, jer se advokat Dejan Lazarević žalio na zdravstvene probleme. Advokat Marko Kljajević nije se juče pojavio zbog zdravstvenih problema, a drugi advokat, Dragan Plazinić, koji je imao punomoćje da ga zameni, nije želeo to da uradi. Rekao je da ne bi mogao “ovako napamet” da menja Kljajevića, odnosno da se nije konsultovao sa njim pre ovog suđenja.”Ovo je zaista delikatan trenutak. U ovom trenutku nisam spremam da preuzmem na sebe tu vrstu odbrane”, rekao je Plazinić. Iako se tužilac usprotivio novom odlaganju rekavši da je Plazinić u postupku učestvovao od početka i drugooptuženom Goranu Sokoviću već pružao odbranu, sudije su ipak uslišile želju advokata. Tužilac je tada prokomentarisao odluku sudskog veća i zaključio da “brojna odlaganja glavnog pretresa, a posebno naprasno otkazivanje punomoćja“ imaju za cilj odugovlačenje postupka. ”Sve ovo usmereno je samo na jednu stvar – da se ishoduje puštanje Darka Šarića iz pritvora“, rekao je tužilac Ivanić i dodao da odbrana želi da probije suđenje u razumnom roku kako bi do ovoga došlo. Sudija Petrović prekinuo je tužioca rekavši da je degutantno da komentariše odluku suda. “Ja ne mogu nikoga da teram da nekoga menja“, rekao je sudija Petrović i dodao da sud ulaže sve napore da postupak teče nesmetano.

Podsetimo, Apelacioni sud ukinuo je u junu prošle godine prvostepenu presudu Šariću, kojom je osuđen na 20 godina zatvora zbog organizovanja šverca kokaina. Kako je navedeno, presuda je ukinuta zbog “bitne povrede odredaba krivičnog postupka”.