Donald Tramp / Foto: FoNet/TV FoNet

Tramp u sporu sa senatorima posle napada u Njujorku

Predsednik SAD Donald Tramp ušao je u novi spor sa pojedinim senatorima, jer se juče, posle napada u Njujorku, založio za pooštravanje kontrole ulaska stranaca u zemlju.

On je rekao da je napadač ušao u SAD preko programa lutrije za podelu viza i istakao da je to delo lidera demokrata u Senatu Čaka Šumera. “Naporno se borimo za imigraciju zasnovanu na zaslugama, nema više demokratskog sistema lutrije. Moramo biti mnogo čvršći (i pametniji)”, naveo je Tramp na Tviteru. Šumer je odgovorio Trampu da “politizuje i deli Ameriku, što izgleda da uvek radi u vreme nacionalne tragedije” i da bi trebalo da se fokusira na “pravo rešenje – finansiranje borbe protiv terorizma”. Lider demokrata je dodao da je Tramp baš u toj oblasti predložio rezanje troškova u poslednjem predlogu budžeta. Republikanski senator Džef Flejk, jedan od najoštrijih Trampovih kritičara među republikancima, rekao je da predsednik SAD nepravedno okrivljuje Šumera za program lutrija. On je kazao da je Šumer sa njim bio u grupi osam republikanskih i demokratskih senatora koji su pre nekoliko godina predložili ukidanje programa podele viza u okviru dvostranačkog predloga za promenu zakona o imigraciji. Njihov predlog propao je u Predstavničkom domu, koji su kontrolisali republikanci, pošto je usvojen u junu 2013. godine.

Podsetimo, američki zvaničnici saopštili su da je napad u Njujorku, u kojem je ubijeno osam, a povređeno 15 ljudi, izveo imigrant iz Uzbekistana, koji je u SAD legalno ušao 2010. godine, mada nisu naveli da li je došao preko programa lutrija za useljeničke vize, koji pokriva imigrante iz zemalja s niskom imigracijom u SAD. Sajfulo Saipov (29) kamionetom je izveo zločin, koji je planirao nedeljama i izveo ga u ime Islamske države, saopštila je njujorška policija. Inače, Tramp je odmah posle napada naložio jačanje programa za proveru stranaca koji dolaze u SAD. “Upravo sam naredio ministarstvu unutrašnje bezbednosti da ojačaju program za proveru koji je već ekstremno strog”, naveo je Tramp na Tviteru i dodao da je “lepo biti politički korektan, ali ne za takve stvari”.